Barrick wil Newmont overnemen

Het Canadese Barrick Gold, werelds grootste mijnbouwbedrijf, heeft een overnameaanbod gedaan op zijn concurrent, de Ame-rikaanse Newmont Mining. Barrick wil Newmont voor een bedrag van US-dollar 18 miljard overnemen in de vorm van aandelen. De aandeelhouders van Bar-rick krijgen dan bijna 56 procent van het fusiebedrijf en de aandeelhouders van Newmont de rest. Volgens Barrick kan de combinatie leiden tot meer dan 7 miljard US-dollar aan financiële voordelen, waaronder het samenvoegen van activiteiten in Nevada. Na Bar-rick, is Newmont de grootse goudproducent in de we-reld. Met de overname zal Barrick een gigant worden in de mijnbouwwereld. Als de overnamepoging van Barrick slaagt, dan zal de in januari aangekondigde fusie tussen Newmont en Goldcorp waarschijnlijk niet doorgaan. Met een fusie van US-dollar 10 miljard, zouden Newmont en Gold-corp samen het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld worden. Vorig jaar september ging Barrick ook op overnamepad, toen nam het bedrijf de concurrent Randgold over middels een aandelendeal. De directeur van Barrick zegt in een toelichting, dat een fusie tussen de twee grootste mijnbouwbedrijven veel toegevoegde waarde oplevert voor de aandeelhouders.

Hij noemt de overnameplannen een logische stap die al veel eerder genomen had kunnen worden. In 2014 waren er ook al gesprekken tussen de twee mijnbouwbedrijven, maar die draaiden op niets uit.
“De combinatie van Barrick en Newmont creëert wat duidelijk het beste goudbedrijf ter wereld is, met de grootste portefeuille van Tier One activa en het hoogste niveau van vrije kasstroom om toekomstige groei te stimuleren en duurzame rendementen voor aandeelhouders te ondersteunen, ge-rund door een managementteam met een ongeëvenaard record van het leveren van waarde.” In het verleden was er vaker toenadering tussen Barrick en Newmont, maar dat leidde tot niets. In 2014 spraken de be-drijven voor het laatst over een fusie.
Newmont is een toonaangevende goud- en koperproducent. De activiteiten van het bedrijf bevinden zich voornamelijk in de Ve-renigde Staten, Australië, Ghana, Peru en Suriname. Newmont is de enige goudproducent die is opgenomen in de S & P 500-index en werd in 2015, 2016, 2017 en 2018 door de Dow Jones Sustainability World-index, de leider van de mijnindustrie ge-noemd. Het bedrijf is een marktleider in waardecreatie, ondersteund door zijn toonaangevende technische, milieu-, sociale en veiligheidsprestaties. Newmont werd opgericht in 1921 en is sinds 1925 beursgenoteerd. Newmont blijft erop vertrouwen dat de voorgestelde fusie van Newmont en Gold-corp, de beste gelegenheid is om waarde te creëren voor zijn aandeelhouders en de komende decennia toonaangevend rendement te behalen.

(Bron: Business Wire & MarketUpdate)

More
articles