‘Afschaffing visumplicht Rusland/Suriname eenrichtingsverkeer’

De Nationale Assemblee (DNA) is vandaag begonnen met het behandelen van de overeenkomst aangaande de wederzijdse afschaffing van de visumplicht tussen Rusland en Suriname. Arnold Kruisland, oud-diplomaat, zegt desgevraagd dat het afschaffen van de visumplicht tussen Rusland en Suriname zal resulteren in eenrichtingsverkeer. Hij geeft aan dat slechts een enkeling uit Suriname richting Rusland gaat en dat Suriname absoluut geen belang bij deze overeenkomst heeft.
Kruisland zegt dat een overeenkomst met een ander land niet zomaar wordt afgesloten. “We moeten kijken hoe het land internationaal wordt gedragen en wat de voordelen voor ons als land zijn.” Kruisland kan zich niet indenken dat de regering de visumplicht met Rusland wil afschaffen, terwijl voor de Europese landen, waar de meeste diaspora woont, nog steeds een visumplicht geldt.
Kruisland geeft aan dat ons land als poort voor de Russen zal dienen om toegang te krijgen tot de achtertuin van de Verenigde Staten van Amerika (VS). Hij is ervan overtuigd dat de VS niet blij zullen zijn met deze overeenkomst, omdat de Russen nu gemakkelijk toegang zullen krijgen in Zuid-Amerika via Suriname. Kruisland vreest ook dat de Russische maffia zich hier zal komen vestigen. Hij geeft aan dat Rusland in het verleden in Cuba een militaire basis aan het opzetten was en is ervan overtuigd dat Russen ook met die plannen naar Suriname komen.
Volgens Kruisland beschikt Suriname niet over het equipment om de Russen in de gaten te houden. “Het handelen van de regering is niet doordacht en zeer nadelig voor ons land”, zegt Kruisland.
Hij is van mening dat de stap die Suriname neemt niet alleen nadelig is voor ons als land, maar ook internationaal gevolgen kan hebben. Volgens hem speelt de regering met de internationale veiligheid door de Russen vrije toegang te geven tot ons land. Kruisland benadrukt dat de regering de naam van ons land nu verder bevlekt door eerst zijn ondersteuning aan Maduro te geven en nu een overeenkomst met Rusland. Hij geeft aan dat ook de landen in de regio, behalve Venezuela, niet blij zullen zijn met deze overeenkomst.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles