President moet consistent blijven

De regering heeft vorige week een persbericht doen uitgaan waarin zij stelt niet in detail te willen treden met betrekking tot het beëindigen van de samenwerking met de governor van de Centrale Bank, Glenn Gersie. “Het is een heel andere taal welke de regering nu spreekt. De president noemt zichzelf ‘’volkspresident’’. De president heeft gezegd dat hij communiceert met het volk. Nu vragen de vertegenwoordigers van het volk dat je communiceert over de inhoudelijke kant van het ontslag, maar nu geef je aan niet thuis te zijn. Ik vind het inconsistent en niet correct”, zegt DOE-parlementariër Carl Breeveld, vandaag in gesprek met De West.
De oppositie heeft een spoedvergadering aangevraagd, maar tot nog toe is geen datum gegeven. Breeveld vindt het jammer dat er nog geen duidelijkheid is wanneer de regering verwacht kan worden om uitleg te kunnen geven over het ontslag van Gersie. Volgens Breeveld is het een moeizaam proces om van de regering antwoord te krijgen op vragen, brieven of verzoeken.

“Dit geeft aan dat de regering niet accountable wil zijn, niet bereid is om rekenschap af te leggen, terwijl dat precies een van de belangrijke dingen is die hoort in de relatie parlement en regering. Wij hebben als parlement zonder meer de taak om de regering ter verantwoording te roepen en om de regering te controleren op beleid”, zegt Breeveld. Een regering die goed bestuur voorstaat, zal volgens hem op die taak ook werkelijk ingaan en begrijpen dat er verantwoording moet worden afgelegd aan de vertegenwoordigers van het volk.
De president heeft volgens Breeveld vaker laten zien dat woord en daad niet in overeenstemming zijn. Zo zegt hij niets gemerkt te hebben van de kruistocht tegen corruptie die de president zou voeren en van het tegengaan van het verkwanselen van staatsmiddelen. Het is volgens Breeveld niet juist als de regering het ontslag van Gersie afdoet met ‘’het is een prerogatief van de president’’. “Als iets nationale impact heeft, moet daarover gecommuniceerd worden. Als het de armoede van mensen duidelijker benadrukt en de mogelijkheid van mensen om normaal te leven bemoeilijkt, dan ben je verplicht om daar een reactie op te geven. Goed en behoorlijk bestuur betekent transparantie en het is deze president die het vaker heeft gehad over transparantie. Toon dan nu de transparantie”, stelt Breeveld.
Het opzeggen van het contract moet fundamentele redenen hebben die begrijpelijk zijn voor een ieder. Zoals de zaak nu is, is er volgens de DOE-fractie meer aan de hand dan alleen maar wisseling van de wacht. De DOE-fractie zal op de openbare vergadering van morgen, zeker vragen stellen aan de voorzitter. “De hele samenleving is in rep en roer. De hele samenleving wil weten wat er aan de hand is, dan is het begrijpelijk dat het gevraagd wordt”, aldus Breeveld.

 

-door Priscilla Kia-

More
articles