Russische Gazprombank bevriest rekeningen oliemaatschappij Venezuela

De Russische Gazprombank heeft de rekeningen van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA bevroren en transacties met PDVSA stopgezet om het risico te verminderen dat de bank onder Amerikaanse sancties zal vallen. Dit liet een bron bij de Gazprombank zondag aan Reuters weten.
Veel buitenlandse bedrijven hebben sinds de sancties werden opgelegd hun banden met de PDVSA teruggebracht. Dat de Gazprombank dit eveneens doet, is opvallend, omdat de bank nauw in lijn staat met de Russische regering. Het Kremlin is namelijk altijd een van de meest trouwe ondersteuners van de Venezolaanse president Nicolás Maduro geweest.
“De rekeningen van de PDVSA zijn thans bevroren en zoals u zult begrijpen, kunnen bewerkingen niet worden uitgevoerd”, aldus de bron.
Gazprombank heeft nog niet gereageerd op een verzoek van Reuters om commentaar.
PVDSA noemde op Twitter het verhaal ‘fake nieuws’, maar reageerde ook niet op een verzoek om commentaar.
Reuters meldde eerder deze maand dat PDVSA haar klanten verzocht om de opbrengsten van olieverkopen te storten op haar rekeningen bij de Gazprombank. Dit gebeurde volgens bronnen in een intern document, in een poging om de meest recente VS-sancties tegen de Venezolaanse maatschappij te omzeilen.
Washington zegt dat de sancties opgelegd op 28 januari, gericht zijn op het blokkeren van de toegang van Maduro tot de olie-inkomsten van het land, dit nadat oppositieleider Juan Guaido zichzelf tot interim-president had uitgeroepen en brede steun van het westen ontving.
Gazprombank is Ruslands derde grootste geldschieter door activa en omvat onder haar aandeelhouders het Russische staatsgasbedrijf Gazprom.
De bank heeft al meerdere jaren PDVSA-rekeningen aangehouden. In 2013 zei PDVSA dat het een deal met Gazprombank sloot voor US-dollar 1 miljard (£ 774 miljoen) voor het Petrozamora-bedrijf. De bron zei dat de rekeningen van Petrozamora ook bevroren waren.
Russische functionarissen hebben gezegd dat ze zich achter Maduro scharen en hebben acties van de oppositie veroordeeld als een door de Verenigde Staten opgezet plan om zich de macht in Caracas toe te eigenen.
Maar Russische bedrijven bevinden zich in een dilemma, zij zitten gevangen tussen de wens om het beleid van het Kremlin te ondersteunen en Maduro terug te betalen en de angst dat ze zich daardoor zouden kunnen blootstellen aan secundaire Amerikaanse sancties die hun bedrijven kunnen schaden.

More
articles