Bousaid en Caram staan open voor discussie

Jim Bousaid, ex-directeur Hakrinbank en oud-voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging en professor Anthony Caram, zeggen beide ervoor open te staan om de discussie aan te gaan met een ieder die denkt dat zij domme dingen zeggen over de economie van Suriname. Bousaid en Caram gaven dit afgelopen vrijdag aan tijdens een lezing van de NPS in Grun Dyari, die gehouden werd naar aanleiding van het ontslag van Glenn Gersie als governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De regering heeft via het Nationaal Informatie Instituut (NII) afgelopen vrijdag de samenleving opgeroepen geen geloof te hechten aan voorspellingen dat de koers omhoog zou gaan.
“De uitspraken van Bousaid en Ramautarsing bij de recente VES-receptie hebben totaal geen economische grondslag. De uitspraken zijn een uitgezet plan om de regering schade te berokkenen. Deze beweringen worden geaccentueerd in de politieke reacties op het ontslag van de governor van de Centrale Bank van Suriname”, staat in het communiqué.
Bousaid gaf aan dat hij zich de mond niet zal laten snoeren, maar slechts uit liefde voor het land zijn mening geeft over de stand van zaken. “Wij zeggen geen domme dingen”, benadrukte hij.

Hij daagde de regering uit om ‘’anytime en anywhere’’ de discussie aan te gaan over wat hij gezegd heeft tijdens zijn nieuwjaarstoespraak bij de VES. Bousaid vond het schandalig dat zijn uitspraken volgens de regering zouden leiden tot het stijgen van de wisselkoers. “Het zijn niet mijn uitspraken, maar het wanbeleid dat gevoerd wordt”, benadrukte hij.
De eerstvolgende regering zal volgens Bousaid geen andere keus hebben dan het uitvoeren van een Structureel Aanpassings Programma (SAP) om ons land uit de economische malaise te halen. Hij merkte op dat de regering een forse begroting heeft ingediend, die wederom een financiële crisis teweeg zal brengen en ook het bankwezen zal meesleuren. Volgens hem wordt er vanuit de regering gewerkt aan een gevaarlijke agenda. “Het is daarom belangrijk dat wij een onafhankelijke governor hebben op de Centrale Bank”, zei Bousaid. Hij gaf ook aan dat het handelen van de regering gebaseerd moet zijn op haar jaarplan en het meerjaren ontwikkelingsplan en niet op het winnen van de verkiezingen. Volgens hem is de begroting van 2019 ‘’onfinancierbaar’’.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles