Meer onzekerheid voor winkeliers door situatie CBvS

Winkeliers hebben het al geruime tijd moeilijk. Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW), zegt dat de situatie bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) nog meer onzekerheid creëert voor de winkeliers voor wat betreft de winkelprijzen en de importen. “Elke maatregel die de regering neemt, heeft invloed op de rest van de keten en werkt door naar de samenleving”, zegt Hasnoe. De regering had volgens hem beter vooruit kunnen denken, dan zouden velen niet in onzekerheid leven en zou het vertrouwen ook niet weg zijn.
De winkeliers maken zich ernstig zorgen over de gevolgen. Hasnoe meent dat de instabiele koers van de US-dollar en de euro, funest zal zijn voor de winkeliers. Sinds de verklaring van de regering over situatie bij de moederbank, steeg de wisselkoers gelijk. De winkeliers worden door de importeurs geadviseerd over hoe zij eventuele prijsstijgingen kunnen uitleggen aan de consument. Hasnoe zegt dat de winkeliers vaak in conflict raken met de consumenten wanneer zij de prijzen verhogen.
Momenteel wordt er afgewacht hoe de situatie zich verder zal ontwikkelen. De winkeliers verwachten een moeilijkere periode en nog meer onzekerheid voor wat de prijzen betreft en de tarieven van de nutsvoorzieningen in de nabije toekomst.
Hasnoe zegt dat de ondernemers nu alleen producten importeren die veel worden gekocht door de consument. De ondernemers willen ook geen prijzen meer aanpassen, omdat de koopkracht dan ook nog meer gaat dalen. En door de dalende koopkracht is het moeilijk voor de ondernemers om zaak draaiende te houden. Producten die minder of niet worden verkocht, blijven dan lang staan op de schappen. Dit is dan een groot verlies voor de ondernemers.

 

-door Kimberley Fräser-

More
articles