Meki nyang Highway

Als alles volgens planning verloopt, is volgend jaar de ‘meki nayng’ Highway van de regering een feit. De weg wordt gebouwd door Chinezen. Het geld ervoor heeft de regering ook geleend bij de Chinezen. De aanleg van de Highway kost ons land ongeveer SRD 80 miljoen. Volgens het Nationaal Informatie Instituut zal de nieuwe Highway ervoor zorgen dat mensen vanuit Paramaribo, de Johan Adolf Pengel luchthaven aanmerkelijk sneller zullen bereiken dan voorheen, namelijk binnen een uur. Momenteel kost het anderhalf tot twee uur om de luchthaven te bereiken. Dat klinkt mooi, maar de realiteit is toch eeen beetje anders, want door het drukke verkeer op het Pad van Wanica, zal het niet mogelijk zijn om binnen een uur op Zanderij te zijn. Veel mensen gaan nu al drie tot vier uur eerder uit huis om te voorkomen dat hun naasten en vrienden hun vlucht missen. Behalve het Pad van Wanica, is er ook de Martin Luther King weg. Die is weliswaar minder druk, maar het wegdek is slecht. Pas ter hoogte van de Meursweg kan men vlot rijden. Niet al te vlot, want de straatverlichting is schaars en hier en daar kronkelt de weg. Was een dergelijke grote investering wel nodig? Volgens onze berekening zal men hooguit tien minuten eerder de JAP-luchthaven bereiken via de nieuwe Highway. Is het dan wel verstandig om SRD 80 miljoen te besteden aan een dergelijke weg? Hadden we dat geld niet anders kunnen gebruiken. De nieuwe Highway is niet zozeer bedoeld om de burger tegemoet te komen, maar heeft meer te maken met een ontsluitingsweg naar de luchthaven of West-Suriname in geval van calamiteiten.

More
articles