February 7, 2019


VHP bezorgd over onafhankelijkheid Centrale Bank


February 7, 2019

De geruchten rond een mogelijk ontslag van de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Glenn Gersie, zijn zeer verontrustend. “Het helpt hierbij niet dat de regering wel eerder geruchten heeft ontkend, die later bleken te kloppen”, zegt de VHP in een verklaring. De onzekerheid die hierdoor in de financiële sector ontstaat, is al naar voren gebracht via onder andere de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). De onzekerheid is volgens de VHP des te groter nu een aantal deskundige personen inmiddels niet meer in functie is, zoals onder anderen financieel-monetair expert professor Anthony Caram en regeringscommissaris Silvano Tjong A Hing. De VHP maakt zich zorgen dat de onafhankelijkheid van de Centrale Bank in het geding is. “Een onafhankelijke Centrale Bank is cruciaal. Het versterkt het vertrouwen van producenten en consumenten in de economische ontwikkeling’’, aldus de VHP. Een gepolitiseerde Centrale Bank ondermijnt volgens de VHP dat vertrouwen en kan leiden tot uitstel van investeringen en kapitaalvlucht als gevolg van de waardedaling van de SRD. Net als de financiële sector volgt de VHP de ontwikkelingen op de voet. De VHP doet een dringend beroep op regering en beleidsmakers om de onafhankelijkheid van de Centrale Bank te respecteren en de Bank en de governor met rust te laten, zodat ze hun wettelijke taken ongehinderd kunnen uitvoeren. ‘’Anders moet rekening worden gehouden met grote, schadelijke gevolgen voor de samenleving’’, aldus de VHP. Naar aanleiding van geruchten in de media, vraagt de VHP ook duidelijkheid omtrent het Memorandum of Understanding (MoU) dat destijds op aandringen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) was opgesteld tussen de regering (de minister van Financiën) en de CBvS. De VHP wil weten als het MoU nog van kracht is. In het MoU staat namelijk dat de Centrale Bank geen monetaire financiering zal plegen om tekorten te dekken. Duidelijkheid van de kant van de regering is daarom van essentieel belang.