Venezuela blokkeert humanitaire hulp

Volgens Colombiaanse functionarissen en een fotojournalist van CNN ter plaatse, heeft de Venezolaanse regering, geleid door president Nicolás Maduro, een brug tussen Venezuela en Colombia geblokkeerd. Dit vormt een blokkade voor de doorgang van humanitaire hulp waar de Venezolaanse oppositie op aandrong, mocht die via deze route worden gebracht.
Nieuwe afbeeldingen tonen een oranje olietanker en twee grote blauwe containers die halverwege zijn gepositioneerd over de driebaans Tienditas-brug, die Cucuta, Colombia, verbindt met Venezuela. Cucuta is een van de drie verzamelpunten voor internationale humanitaire hulp. De Venezolaanse oppositieleider en zelfverklaarde president Juan Guaido, vroeg om humanitaire hulp vanwege de slopende economische crisis in Venezuela. Vorige week identificeerde Guaido de drie verzamelpunten: de grens tussen Brazilië en Venezuela, een nog niet geïdentificeerd Caribisch eiland en Cucuta.
Maduro heeft de internationale hulp afgewezen: “Wij zijn geen bedelaars”, stelde hij. Juan Caicedo, een woordvoerder van Migration Colombia (Colombia’s ministerie van immigratie en immigratiecontrole), zei dat het Venezolaanse leger de blokkade op dinsdagmiddag opstelde, eraan toevoegend dat camera’s toezicht houden op de brug.
Het is mogelijk dat de Venezolaanse regering vreest dat hulp over de grens kan worden gebruikt als dekmantel voor een invasie om Maduro af te zetten. Maduro staat onder zware druk sinds Guaido zichzelf op 23 januari tot president verklaarde en een beroep deed op een constitutionele regel om een zeldzame uitdaging voor Maduro’s voorzitterschap te openen. Guaido, een voorheen grotendeels onbekende oppositieleider, is erkend door Australië, Canada, een groep van grote Europese landen, een aantal Latijns-Amerikaanse landen en de Verenigde Staten, die de sancties op het land hebben verhoogd.
Het ministerie van buitenlandse zaken van Venezuela heeft elke internationale steun aan Guaido afgewezen, wat suggereert dat Europese regeringen handelden als onderdeel van een door de Verenigde Staten geleide inspanning om Maduro ten val te brengen, die geen tekenen van afziende macht heeft getoond. Op maandag organiseerde Canada een bijeenkomst van het regionale blok Lima om te bespreken hoe de internationale gemeenschap de bevolking van Venezuela verder kan helpen, onder meer door onmiddellijke humanitaire hulp.
Premier Justin Trudeau heeft een bijdrage van 53 miljoen Canadese dollars (USD 40,4 miljoen) aan hulp aan Venezuela aangekondigd in Ottawa. De Duitse minister van buitenlandse zaken, Heiko Maas, zei ook dat Duitsland euro 5 miljoen (USD 5,72 miljoen) aan steun aan Venezuela had gereserveerd. Later op maandag zei Guaido dat Duitsland 6 miljoen had toegezegd (USD 6,86 miljoen). USAID is begonnen met het verpakken van pallets met voedsel nadat John Bolton vorige week aankondigde dat het humanitaire hulp zou sturen.
Guaido noemde de situatie “een noodsituatie, een crisis”, op maandag en zei dat de noodhulp de komende dagen naar Venezuela zal vloeien, waarmee getornd wordt aan Maduro’s herhaalde weigering van hulp bij tekorten aan voedsel en medicijnen. Hij beschreef de verhuizing als onderdeel van een plan om het leger in samenwerking met de oppositie te duwen.
Op woensdag riep Guaido opnieuw het geweten van het Venezolaanse leger op – dat tot nu toe trouw was gebleven aan de regering – om hulp in het land te verlenen vanuit het naburige Colombia, dat wordt bestuurd door een rechtse regering die kritisch staat tegenover Maduro. “Broeder, laat de hulp binnen. Stop er niet mee”, zei hij, terwijl hij een beroep deed op leden van de strijdkrachten van het land tijdens een gesprek met boeren in Caracas. “Het einde van de usurpatie zal het einde van de honger betekenen”, zei hij, en riep de Venezolanen op de Maduro-regering te verwerpen. (Bron: CNN)

More
articles