February 1, 2019


1 voor 12 zet zich in voor behoeftig gezin


February 1, 2019

Een mevrouw die met haar drie kinderen in een kamer woont van een familielid, heeft hulp gevraagd aan Stichting 1 voor 12 vanwege haar erbarmelijke woonsituatie. Mevrouw Peiter die slecht ter been is en hierdoor niet werkt, woont in het district Para samen met haar drie zoons van zes, vier en drie jaar, in een kamer die zij huurt van een familielid. “Ik moet alles in die kamer doen, er is geen bad en toilet, dus moet ik buiten baden waar iedereen me kan zien”, zegt ze. Er is geen kraan, waardoor haar jongens dagelijks een eindje moeten lopen om water te halen. Het lukt haar niet om de huur en stroom te betalen, respectievelijk SRD 500 huur en SRD 50 per maand. Ten einde raad heeft zij Stichting 1 voor 12 benaderd en vertelt over haar woonsituatie. De kinderen hadden geen bed en de stichting heeft mevrouw Peiter voorzien van twee tweepersoonsbedden compleet met matrassen en twee levensmiddelenpakketten die de stichting gedoneerd heeft gekregen van minister Gillmore Hoefdraad en ex-minister Jennifer van Dijk- Silos. Ook heeft de voorzitter van de stichting, Louis Vismale, een financiële ondersteuning aan de moeder gegeven en krijgt zij regelmatig brood bezorgd. Mevrouw Peiter heeft een stukje grond toegewezen gekregen van het plantagebestuur waarop zij een woning mag opzetten. In een reactie met de krant, zegt Vismale dat 1 voor 12 SRD 10.000 ter beschikking stelt om een woning te bouwen voor deze mevrouw. Een eenvoudige sleutelklare tweekamerwoning zonder stroom en water, kost volgens Vismale SRD 80.000. De stichting wacht tot de financiën rond zijn om van start te gaan. Het hoofd van het Burger Informatie Centrum (BIC) Para, Max Moesan, zegt dat het districtscommissariaat op de hoogte is van dit geval. Moesan vertelt dat het gezin eerder in een vervallen huis woonde, dat door tussenkomst van het commissariaat werd opgeknapt, maar vanwege boedelproblematiek moest het gezin vertrekken. Moesan zegt dat het districtscommissariaat bekend is met de woonsituatie van mevrouw Peiter. Via de structuren van het district zal getracht worden om de situatie te verbeteren. ”Wij kunnen met arbeidskracht inkomen als er een huis gebouwd zal worden voor dit gezin”, zegt hij. Ook laat hij weten dat het districtscommissariaat dokterskaarten voor dit gezin in orde wil maken, daarvoor is het commissariaat met het ministerie van Volksgezondheid in overleg. Alleen de oudste zoon van zes jaar, gaat naar school. Mevrouw Peiter heeft aangegeven, dat vanwege financiële problemen zij haar vierjarige zoon niet heeft ingeschreven. Moesan zegt dat ook hieraan gewerkt wordt. “De mogelijkheden worden bekeken of het binnen dit schooljaar nog haalbaar is om de jongen in het onderwijsproces te krijgen, maar ook kijken we naar andere mogelijkheden.’’ Moesan doet een beroep om ondernemers in het district om in te komen met hout. Vismale doet een beroep op een ieder die kan bijdragen om zodoende een betere woonsituatie te creëren voor dit gezin.