Art of Living Suriname: ‘Innerlijke balans belangrijk voor realiseren doelen

In het nieuwe jaar hebben de meeste mensen nieuwe voornemens die zij gerealiseerd willen of verbeterpunten van lopende zaken. Steve Gierdharie, coördinator Social Services van Art of Living Suriname (AoL) en instructeur binnen de organisatie, geeft aan dat voor het realiseren van doelen een goede innerlijke balans erg belangrijk is. Oud op nieuw wordt door velen aangegrepen als een moment om aan zelfreflectie te doen. Gierdharie legt uit dat drie zaken cruciaal zijn bij hebben van nieuwe voornemens, namelijk:

1 Goede gezondheid behouden

De AoL-instructeur geeft aan dat men gezondheid vaak associeert met het goed functioneren van ons lichaam. We trachten met een bepaalde regelmaat te eten, te slapen, te bewegen en te werken en streven op deze manier ernaar een gezond leven te leiden. Een ander aspect van onze gezondheid waaraan volgens hem weinig tot geen aandacht wordt besteed, is het mentale aspect. Gezondheid is niet alleen de afwezigheid van een ziekte, maar ook de aanwezigheid van een serene mind en de stabiliteit om niet almaar geplaagd te worden door ongewenste emoties. “Wat zou er gebeuren als jij 40 jaar niet zouden baden?“, roept Gierdharie, die hiermee wil illustreren dat wij ons leven lang er negatieve emoties en talloze gedachten op na houden, die ons uiteindelijk onze gezondheid kosten.

 2 Relaties onderhouden of verbeteren

Als men gezond is en zich beweegt in de maatschappij, is contact met andere mensen haast onvermijdelijk. De manier waarop jij je relaties onderhoudt met je familie, vrienden, collega’s en anderen heeft invloed op de kwaliteit van je leven. De manier hoe wij in relaties staan, is vaak een reflectie van wie daadwerkelijk zijn. Relaties aangaan, relaties onderhouden en relaties beëindigen, zijn allemaal noodzakelijk om ons te ontwikkelen tot een volwaardig mens. Volgens Gierdharie zou de kwaliteit van de relaties die wij hebben, veranderen als wij onze aandacht meer zouden richten op wat wij kunnen betekenen voor de ander in plaats van steeds meer te verwachten van de ander.

3 Doelen verwezenlijken

Ieder mens streeft een bepaald doel na in zijn leven. De een wil zijn studie afronden en de ander wil een succesvolle baan hebben. Gierdharie zegt dat het er uiteindelijk om gaat dat we allemaal op onze eigen speciale manier invulling willen geven aan ons leven.

Stress is een onoverkomelijk factor in ons leven die invloed heeft op ons gezondheid, relaties en de doelen die we nastreven. Gierdharie geeft aan dat stress niets anders is dan veel dingen willen doen, terwijl wij maar weinig tijd en energie hebben. Allerlei kwaaltjes komen ineens op, relaties boteren niet en niets lijkt te lukken. AoL Suriname zet zich al 21 jaar in door het aanbieden van diverse programma’s, waaronder het Happiness Program, waarin je leert omgaan met onder andere stress, negatieve emoties en gedachten. Hij legt uit dat tijdens dit programma er ademhalingstechnieken worden aangeleerd die heel krachtig zijn en positieve resultaten opleveren voor de gezondheid. Het programma heeft als doel de tools en skills aan mensen te verschaffen om de drie bovengenoemde punten te verwezenlijken. Volgens Gierdharie is een juiste ademhaling de manier om in onze natuurlijke balans te komen. “Dit zorgt ervoor dat al onze kwaliteiten en talenten vanzelf naar boven komen.” zegt hij. Het Happiness Program wordt van 31 januari tot en met 2 februari gehouden in het Yoga Peetha Happiness Center aan de Picassostraat. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie de Facebook pagina van Art of Living Suriname bezoeken.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles