Carwashes zorgen voor overbelasting waterbuizen

Carwash eigenaren dienen zich ten eerste te registreren, zodat de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) een beeld krijgt van het aantal carwashes en ten tweede voor de volksgezondheid. Dit gaf functionaris Roy Powel van de SWM aan tijdens een interview in het tv-programma ‘M Manten Taki.
Per buurt wordt er een inventarisatie gemaakt van hoeveel water er nodig is, zodat de waterdruk in orde is. Een te lage waterdruk zorgt ervoor dat er weinig water uit de kraan komt. Bij de afdeling Keuring en Controle van de SWM, komen er klachten binnen van buurtbewoners die te kampen hebben met een te lage waterdruk of een zeer wisselende druk, waardoor het water niet normaal uit de kraan stroomt. Hieruit blijkt dat er een groter verbruik is van water dan is uitgerekend voor die bepaalde buurt.
De SWM moet dan meer investeren door meer water te pompen in de waternetwerken. Dat het waterverbruik veel hoger ligt dan aanvankelijk door de SWM was vastgesteld, komt vooral door de illegale aansluitingen op de SWM-buizen. Door deze aansluitingen worden de buizen overbelast. Als deze buizen kapotspringen, komt vies water dat besmet is met gevaarlijke bacteriën in het waterleidingnetwerk met het gevolg dat er vies drinkwater uit de kraan komt. Het kost de SWM enorm veel geld om het water weer te zuiveren.
Er is sinds vorig jaar een oproep gedaan via de SWM dat carwash eigenaren zich dienen te registreren. Niet alleen kan de SWM op die manier het waterverbruik inschatten, eigenaren van carwashes vallen ook in een andere tariefgroep. Powel zegt dat tot nog toe slechts een handje vol carwash eigenaren zich hebben geregistreerd. Vandaag is de afsluiting voor de registratie. Als de carwash eigenaren zich na 25 januari niet geregistreerd hebben, zal de SWM genoodzaakt zijn om de carwashes af te sluiten en een boete op te leggen voor de overtreding.

More
articles