Vreemde financiële kasstromen ontdekt op AdeKUS

Jack Menke, voorzitter van het universiteitsbestuur, is per 1 februari ontslagen en Danny Lachman, directeur van het Institute for Graduate Studies & Research (IGSR), is buiten functie gesteld, omdat het IGSR-bestuur ‘vreemde financiële kasstromen heeft ontdekt in de financiële administratie van het IGSR. Deze mededeling deed onderwijsminister Lilian Ferrier samen met het bestuur van het IGSR gisteren op een persconferentie in het perscentrum van het Kabinet van de President.
Lothar Boksteen is thans aangewezen als waarnemend voorzitter van het universiteitsbestuur. “De middelen waren niet het bezit van IGSR. Via de directeur van IGSR zijn de middelen die behoren aan de universiteit, gebypassed en op rekeningen van IGSR terechtgekomen”, aldus Robert Power, voorzitter van het IGSR-bestuur. Het gaat om gelden in SRD, US-dollar en euro. Kort voordat deze zaak aan het licht kwam, diende Marten Schalkwijk zijn ontslag in als secretaris van de board van de PhD School. Power vindt het een ‘’kinderachtig besluit’’ van Schalwijk.
Ferrier haalde aan dat de subsidie op de begroting van het ministerie van Onderwijs voor het jaar 2019, SRD 160 miljoen bedraagt, omdat ook alle salarissen en voorzieningen van de universiteit, bekostigd worden uit de subsidie. Ze vroeg zich af of de universiteit geen inkomsten heeft. “Er zijn internationale organisaties die het IGSR inschakelen om onderzoeken te verrichten en daarvoor betalen. ’’ Ze vroeg zich af wat er met deze middelen gedaan wordt.
Er wordt een CLAD-onderzoek ingesteld worden voor de afgelopen vijf jaar. Lachman is op non-actief gesteld tot dit onderzoek rond is. Daarnaast zal het IGSR een onderzoek doen naar de documenten van de PhD School. Menke is ook voorzitter van de PhD Board geweest. IGSR- secretaris Jenny Johns-Christoffer zei dat de documenten nog steeds niet overhandigd zijn, terwijl er herhaaldelijk om gevraagd is. Ook feedback over het beleid en de begroting is uitgebleven, terwijl de PhD School al begonnen is. “Als de voorzitter van de board ook voorzitter is van het universiteitsbestuur, dan is het begrijpelijk dat er enige vorm van verstrengeling in de uitvoering heeft plaatsgevonden”, aldus Johns-Christoffer.
Emanuel Scheek, voorzitter van de studentenvereniging, vond dat het een interne zaak van de universiteit is die intern opgelost had moeten worden. Volgens hem had de kwestie niet in de media moeten verschijnen. Hij zegt dat de vereniging het onderzoek afwacht, misschien wijst het onderzoek uit dat het om een bestuurlijke misstap gaat en klopt alles in financieel opzicht.

 

door Kimberley Fräser

More
articles