Bewustwording nodig voor medische zorg Marowijne

Volgens VHP-parlementariër en arts Dew Sharman, moet de samenleving bewust gemaakt worden over de medische zorg die geboden kan worden in Marowijne. Veel Surinamers vooral uit het district Marowijne, maken nog steeds gebruik van de medische zorg die geboden wordt in ons buurland Frans-Guyana, terwijl het district nu zelf beschikt over een ziekenhuis.
Dit ziekenhuis, het Marwina Ziekenhuis, wordt nauwelijks bezocht door patiënten, omdat die ervoor kiezen naar de Franse kant te gaan. Om dit probleem te verhelpen, moet de regering volgens Sharman ervoor zorgen dat het ziekenhuis beschikt over aantal voorzieningen met de aanwezigheid van een minimum aantal specialisten. Daarna moet ervoor gezorgd worden dat de burgers weten wat de mogelijkheden en voorzieningen zijn en de garantie hebben dat de specialisten aanwezig zijn, anders zullen zij toch naar Paramaribo vertrekken of de oversteek maken naar Frans-Guyana.
Sharman zegt dat het gebruik van de medische zorg in Frans-Guyana door Surinamers een jarenlange traditie is. “Daar gelden Europese standaarden en de Surinaamse burgers zijn kennelijk tevreden over de voorraad van medicijnen en de kwaliteitsbehandeling”, zegt Sharman. Er zijn ook veel Surinamers die in Frans-Guyana werken en er zijn vrouwen die ernaar toe gaan om te bevallen. Er is volgens Sharman voldoende reden om terug te gaan als de kinderen daar geregistreerd staan en de kinderbijslag betaald wordt. Desondanks zegt Sharman dat de burgers zich ervan bewust moeten zijn dat er ook in Suriname medische zorg geboden wordt.
“Het is daar misschien gratis, maar Suriname heeft een ander financieel model. Alle burgers moeten verzekerd zijn. We kunnen onze regels niet overslaan en zeggen dat we het ook gratis doen. Iemand moet het betalen. Ons basiszorgwet geeft aan dat iedereen verplicht verzekerd moet zijn, hetzij door de staat of particulier. Deze informatie moet bekend zijn bij de samenleving”, haalt Sharman aan. Het probleem zoals het er nu is, moet volgens Sharman opgelost worden door middel van overleg tussen de regeringen van Suriname en Frans-Guyana en de burgers. Er moet regelgeving komen over welke gevallen wel in Frans-Guyana en welke in Suriname behandeld zullen worden. “Surinamers moeten gebruikmaken van de medische zorg in Suriname, maar het is de plicht van de overheid om de gezondheidszorg beschikbaar en toegankelijk te maken voor elke burger van het land”, aldus Sharman.

 

door Priscilla Kia

More
articles