January 19, 2019


HEKTRAWLERS ZORGEN VOOR OVERBEVISSING


January 19, 2019

De hektrawlers die vanuit China naar ons land zijn gedirigeerd, zullen ervoor zorgen dat onze visserijsector zwaar wordt benadeeld. De manier waarop deze enorme vissersboten te werk gaan is desastreus voor alle wateren waarin zij actief zijn. Hektrawlers zijn grote schepen van 55 tot ruim 140 meter lengte. Deze schepen vissen voornamelijk op vissoorten die zich hoog in de waterkolom bevinden en vaak in scholen zwemmen. Dit zijn pelagische vissen, vandaar dat de trawlervloot ook wel de pelagische vloot wordt genoemd. Het is een feit, dat dit soort visserij al jaren plaatsvindt in bepaalde gebieden en de landen die China toestemming hebben gegeven om met deze grote hektrawlers te vissen, merken snel de zwaar afgenomen hoeveelheid van vis in hun wateren. Het zal daarom niet lang duren alvorens wij de gevolgen zullen merken van overbevissing en daardoor de totale sector kapot gemaakt zal worden. Dan zullen wij zonder vis achterblijven. Het is daarom geheel terecht, dat onze parlementariërs zich ernstige zorgen maken over de zes grote hektrawlers die voor de Surinaamse kust bezig zijn. Er heerst veel onduidelijkheid over de aanwezigheid van deze schepen, want vergunningen aan vissers zijn reeds verstrekt om te vissen voor de kust. De ambtenaar die toestemming heeft gegeven aan ROS National Fisheries, om met hektrawlers in Surinaamse wateren te vissen, is sinds afgelopen week ontheven uit zijn functie. De schriftelijke toestemming aan ROS National Fisheries werd al in juli 2017 deze directeur van LVV gegeven. De visserijsector heeft al een ultimatum aan LVV gesteld, om de toestemming in te trekken en ervoor te zorgen dat de Chinese hektrawlers zo snel mogelijk uit de Surinaamse wateren zou verdwijnen. Ook beleidsmakers en milieuactivisten hebben behoorlijke protest aangetekend tegen de aanwezigheid van de hektrawlers; helaas zijn de schepen nog steeds voor onze kust en is het vermoeden dat ze illegaal aan het vissen zijn. Volgens de visserijsector is de situatie erger dan wordt geschetst. De trawlers zijn voorzien van een hijskraan, dit zorgt ervoor dat de grote hoeveelheid gevangen vis kan worden overgeheveld op een nog groter schip, waardoor de vangst gelijk kan worden weggevoerd. Om een idee te geven hoe extreem de trawlers te werk gaan, zie de foto hierboven. Misschien door middel van dit beeld zullen sommige mensen nu wel beseffen hoe ernstig deze situatie is.