Argentiniё sluit ambassade in Suriname

De Republiek Argentinië zal de diplomatieke en consulaire relatie met Suriname vanuit de Argentijnse ambassade in Georgetown, Guyana, verder onderhouden. Argentinië sluit namelijk zijn ambassade in Suriname vanwege de bezuinigingsmaatregelen die de regering van Argentinië op advies van het Internationaal Fonds (IMF) moet treffen.

De tijdelijk zaakgelastigde ad interim van de Republiek Argentiniё, Ignacio Rossi Sammartino, heeft op vrijdag 11 januari jongstleden een afscheidsbezoek gebracht aan minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken. Dit bezoek was tegen de achtergrond van het vertrek en de sluiting van de Argentijnse ambassade in ons land. De ambassade van Argentiniё in Paramaribo werd in 2014 geopend, wat een hoogtepunt was in de samenwerkingsrelatie met Argentiniё.

Minister Pollack-Beighle benadrukte dat zij met de vestiging van de Argentijnse ambassade in Suriname zeer verheugd was over de uitbreiding van de Zuid-Zuid relatie, en betreurt daarom het vertrek, omdat de fysieke vertegenwoordiging van Zuid-Amerikaanse  landen in Suriname van belang is.

Suriname en Argentiniё onderhouden sinds juni 1977 diplomatieke betrekkingen. In 2005 werd er een overeenkomst getekend betreffende Vriendschap en Samenwerking. Vervolgens werd er in 2011 een Visumafschaffingsovereenkomst getekend voor houders van diplomatieke, officiёle en dienstpaspoorten.

Rossi Sammartino vertrekt medio februari terug naar zijn land.

More
articles