January 11, 2019


‘Rechtspraak niet ondergeschikt aan criminaliteit’


January 11, 2019

“De rechtspraak mag niet ondergeschikt zijn aan criminaliteit”, aldus bestuurskundige August Boldewijn naar aanleiding van de uitspraak van bisschop Karl Choennie. De bisschop stelde voor om de hoofdverdachte in het 8 Decemberstrafproces, Desiré Bouterse, gratie te verlenen. Hiervoor moet de hoofdverdachte wel eerst vergeving vragen. Choennie voorziet spanningen en zelfs onrust in het land na de uitspraak van de Krijgsraad. De vrede in het land moet volgens hem bewaard worden. Boldewijn is van mening dat elke strafbaar feit onderzocht moet worden en waar verdachten schuldig bevonden zijn, zij veroordeeld moeten worden. Boldewijn noemt de uitspraak van Choennie voorbarig. Bovendien wordt met deze uitspraak de partij waar de hoofdverdachte leiding aan geeft, gecriminaliseerd. “Als we mensen gratie verlenen uit vrees voor mogelijke onrust, betekent het dat de rechtspraak ondergeschikt wordt gemaakt aan criminaliteit en geven we mensen de vrijheid om te doen en laten wat ze willen”, stelt Boldewijn. ‘’Er zijn geen uitzonderingen voor het uitspreken van een vonnis. In het verleden zijn er ministers gevonnist, de president kan ook gevonnist worden”, merkt hij op. President Desiré Bouterse heeft inmiddels kenbaar gemaakt positief te staan tegenover een derde termijn als president. Boldewijn zegt dat er geen regel daarop is, maar dat indien het zover is dat er vonnis is gewezen, de president geen mogelijkheid zal hebben om zich kandidaat te stellen, omdat de grondwet wel duidelijk daarover is. “Hij zal dan moeten aftreden, terwijl de vicepresident overneemt”, zegt Boldewijn. Echter bepaalt de rechter als hij meegaat met de eis van de auditeur-militair van twintig jaar. “Er wordt wel rekening gehouden met zijn positie als staatshoofd. Bij executie waarbij de onmiddellijke opsporing en gevangenneming van de president geëist wordt, krijgt de president de gelegenheid om lopende zaken af te handelen”, aldus Boldewijn. De president heeft zijn vertrouwen in procureur-generaal Roy Baidjnath Panday reeds lang opgezegd. Boldewijn: ‘’De procureur-generaal wordt voor het leven benoemd. Dit om de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te waarborgen, anders kan elke president de procureur-generaal afzetten en iemand plaatsen die in zijn voordeel zal handelen.” De procureur-generaal kan volgens Boldewijn alleen aftreden als hij tegen de wet heeft gehandeld of als zijn gezondheidstoestand het niet meer toelaat door Priscilla Kia