OGV wil einde decemberproces in 2019

De Organisatie van Gerechtigheid en Vrede (OGV) wil dat in 2019 er eindelijk een einde komt aan het 8 Decemberstrafproces. Dit zegt de voorzitter van de organisatie, Betty Goede, vandaag desgevraagd aan de krant. De Krijgsraad heeft op 30 november 2018 alle zaken die op de rol waren in het 8 Decemberstrafproces, afgerond. Volgens de president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, moet er nog een datum vastgesteld worden waarop er vonnis gewezen zal worden.
Goede zegt dat de afgelopen jaren vooral voor de nabestaanden emotioneel en zwaar waren, zeker in het begin van het getuigenverhoor met alle barrières die zijn opgeworpen. Als grootste dieptepunt noemt zij de aanname van de Amnestiewet in 2012. De nabestaanden waren opgelucht toen die geen invloed bleek te hebben op het proces. “Het gaf het gevoel dat Suriname een rechtstaat is toen de Krijgsraad besloot dat de Amnestiewet geen invloed mocht hebben op het proces”, blikt Goede terug. Het proces werd weer opgepakt, maar het overlijden van nabestaanden waaronder ouders, broers en zussen, was volgens Goede ook een harde klap. Ook enkele verdachten hebben gedurende het proces het leven gelaten.
“We kunnen niets anders doen dan rustig afwachten”, zegt Goede. De organisatie verwacht dat de daders berecht worden en niet vrijuit gaan. “Dat zal een hele harde klap zijn. Wij verwachten niet dat ze vrijuit gaan, maar we moeten afwachten. Het is de rechter die bepaald wat het vonnis zal zijn”, aldus Goede.
De strafeis van auditeur-militair Roy Elgin tegen de verdachten is ongewijzigd gebleven na repliek en dupliek in alle zaken. Zowel de openbare aanklager als de advocaten blijven bij hun standpunt. Irwin Kanhai die de meeste verdachten bijstaat, heeft aangegeven dat het bewijs ontbreekt en dat er tegen de Amnestiewet is gehandeld. Hij heeft daarom gevraagd dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk wordt verklaard. Nadat het vonnis is gewezen, hebben de verdachten nog de mogelijkheid in hoger beroep te gaan of verzet aan te tekenen.

 

door Priscilla Kia

More
articles