‘Wisselkoers gaat ongetwijfeld omhoog

Ondernemers kunnen niet optimaal beschikken over Amerikaanse dollars. Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen (Akmos), zegt desgevraagd dat de koers in 2019 ongetwijfeld omhoog zal gaan. De koopkracht is dankzij de verschillende loonsverhogingen toegenomen, waardoor ondernemers volgens hem veel meer hebben verkocht. “Al het extra geld willen zij dan omwisselen in Amerikaanse dollars”, zegt Binda.
De vraag naar US-dollars is toegenomen, terwijl het aanbod hetzelfde is gebleven. De Akmos-voorzitter vermoedt dat er wederom monetair is gefinancierd door de overheid, omdat de inkomsten van de staat hetzelfde zijn gebleven, terwijl er voor miljoenen aan verhogingen zijn toegekend aan verschillende groepen landsdienaren.
Binda geeft aan dat de koers tot nog toe stabiel was, omdat er sprake was van stabiliteit doordat er geen koopkracht was. Hij brengt in herinnering dat wij niet moeten vergeten dat de regering vanaf volgend jaar begint met het aflossen van de rente van de verschillende leningen die zij heeft afgesloten. “De druk op de koers zal nog meer toenemen”, aldus Binda.

Hij verwacht dat de regering in het nieuwe jaar met heel wat belastinginnings- en deviezenmaatregelen zal komen, omdat zij geld en deviezen nodig zal hebben om af te lossen. Binda is van mening dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) gefaald heeft. De Bank is er niet in geslaagd de waardevastheid van de SRD te behouden. Hij is van mening dat de directie van de moederbank de eer aan zichzelf moet houden.
Binda zegt dat de loonsverhogingen gedekt zouden moeten zijn met inkomsten uit verhoogde productie. Echter is er volgens hem geen sprake hiervan waardoor de loonsverhogingen een inflatoire werking hebben die in 2019 zal toenemen. De rij- en voertuigenbelasting zullen ondernemers volgens hem doorberekenen in de prijzen van hun goederen. Het inflatiecijfer dat het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) maandelijks publiceert, geeft ook niet de huidige situatie aan. “Statistieken lopen altijd achter”, stelt de ondernemer.

 

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles