‘2018 is een jaar vol rampen’

2018 is volgens PL-parlementariër Ingrid Karta-Bink, niet alleen een jaar vol met hoge uitgaven geweest, maar ook een jaar vol ‘’menselijke rampen’’ die voor een groot deel te wijten zijn aan mismanagement.
Bink zegt dat het jaar 2018 begonnen is met een ramp, doelend op de dood van zes baby’s door een ziekenhuisbacterie. Ze wijst erop dat het rapport dat door de Pan American Health Organization, PAHO, was opgesteld, nimmer De Nationale Assemblee heeft bereikt. Daarnaast zijn er ook andere problemen in de gezondheidssector geweest. De ziektekostenverzekering is ook verslechterd.
Bink wijst erop dat ondanks dat burgers een ziektekostenverzekering hebben, zij vaak genoeg moeten bijbetalen voor medicijnen.
Ze kan niet over een goed jaar spreken, want haast in elke sector zijn er negatieve ontwikkelingen te merken. Ook zijn veel problemen niet opgelost, zoals de kwestie van de skalians. ‘’Hoewel de minister van Natuurlijke Hulpbronnen gezegd had dat het aantal skalians minder zou worden, is het nu duidelijk dat er meer skalians actief zijn op het stuwmeer.”
Daarnaast merkt ze op hoe het leven van de burgers die over een voertuig beschikken, moeilijker is geworden in de afgelopen tijden. “Bij haar propaganda heeft NDP laten weten dat zij de government take zou weghalen. Echter zien we dat deze NDP-regering de government take juist verhoogd heeft. Met de verhoging van de assurantiekosten en de herinvoering van de rij- en voertuigenbelasting, is de druk op de burgers met voertuigen veel zwaarder”, aldus de volksvertegenwoordiger.
Ze hekelt het feit dat wetten niet worden nageleefd door de regering. Zo wijst ze erop dat er nog geen duidelijkheid is over de inburgeringsplicht. Ze legt uit dat de assemblee nog altijd uitkijkt naar ordening op dit stuk. Daarnaast vindt ze ook dat het democratisch recht geschaad wordt doordat er een verbod is gekomen op pre-electorale combinaties. De besluiten die in dit kader zijn genomen, zijn volgens Bink gewoon een smoes om meer kans te maken om wederom aan de macht te komen. “NDP moet niet vergeten dat zij groot is geworden door haar betrokkenheid in combinaties.”
Verder vindt ze dat 2018 een jaar vol stakingen was. Ook is het duidelijk dat de regering haar meerderheid in het parlement gebruikt om zaken gedaan te krijgen. “Terwijl de macht van de meerderheid misbruikt wordt, wordt het leven voor de Surinamer met de dag moeilijker”, benadrukt de volksvertegenwoordiger.
Bink vindt dat er beter beleid moet komen en de regering moet het volk en De Nationale Assemblee (DNA) ruim van tevoren op de hoogte stellen van haar te ondernemen stappen. Een voorbeeld dat ze hierbij aanhaalt, is de stopzetting van de Brokopondo-overeenkomst. Ze haalt aan dat DNA in deze kwestie pas na drie jaar wat meer duidelijkheid heeft gehad. Deze zaak is nog niet afgerond, maar het rapport is nu eindelijk bij DNA ingediend.
Ook hekelt Bink het feit dat de volksvisserij in Commewijne enkele keren in gevaar is gekomen. Ze vindt dat er duidelijkheid moet komen in de vergunningstrekking en dat er daarnaast ordening moet komen. Dit zal volgens haar zorgen voor werkgelegenheid in de sector en meer inkomsten voor de staat.
Hoewel Bink niet tevreden is met tal van zaken, is ze toch blij dat de minister van Justitie en Politie veiligheid heeft gebracht als het aankomt op zwaar transport over de Wijdenboschbrug.
Desgevraagd geeft ze aan te hopen dat het volk in 2019 wijzer wordt. “De verkiezingen naderen, het volk zal misleid worden om wederom voor deze regering te kiezen. Gaat u bezinnen en zorg ervoor dat u met uw stem op 25 mei 2020 een verandering brengt voor de generaties die zullen komen”, aldus Bink.

 

-door Richelle Mac-Nack-

More
articles