VS roept Venezuela op soevereiniteit Guyana te respecteren

De Verenigde Staten van Amerika (VS), hebben Venezuela opgeroepen om de soevereiniteit van Guyana te respecteren. Dit nadat de Venezolaan-se marine een onderzoeksschip dat in opdracht van Exxon Mobil Corp op zoek is naar olie, heeft onderschept in het kustgebied van Guyana. Caracas heeft intussen opgeroepen tot een directe dialoog met Guyana.
De Verenigde Staten volgen de ontwikkelingen in deze kwestie op de voet. “We controleren rapporten waaruit blijkt dat de Venezolaanse marine mogelijk heeft bemoeid met schepen die voor ExxonMobil actief zijn. We onderstrepen dat Guyana het soevereine recht heeft om middelen te exploreren en te exploiteren in zijn territoriale wateren en exclusieve economische zone”, verklaarde Robert Palladino, vice-woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken gisteren op Twitter. Volgens Caracas was het schip bezig in zijn gebied. Guyana en Venezuela zijn verwikkeld in een eeuwenoud grensgeschil.
Het laatste incident in het al honderd jaar slepende grensgeschil komt nadat een reeks offshore olie-ontdekkingen, Guyana het potentieel heeft gegeven om een ​​van Latijns-Amerika’s grootste olieproducenten te worden.
In Venezuela, lid van de OPEC, is de ruwe productie in bijna zeventig jaar tijd gezakt tot het laagste niveau tijdens een economische crisis.
“Guyana verwerpt deze illegale, agressieve en vijandige daad”, zei het ministerie van buitenlandse zaken van Guyana zaterdag laat in een verklaring, eraan toevoegend dat de stap ‘’de reële bedreiging voor de economische ontwikkeling van Guyana zijn westelijke buurman demonstreert’’ en dat die “in strijd is met de soevereiniteit en territoriale integriteit van ons land”. Het ministerie voegde eraan toe dat zij het incident zou rapporteren aan de Verenigde Naties en formele communicatie zou sturen naar de regering van Venezuela. Ook gaat Guyana de regeringen van de verschillende thuislanden van de zeventig bemanningsleden aan boord van het schip, onder de vlag van de Bahama’s, informeren over de ‘’bedreiging voor hun veiligheid’’.
Een woordvoerster van Exxon zei, dat de seismische verkenningen van het Amerikaanse oliebedrijf in het westelijke deel van het Stabroek-blok in Guyana zijn gepauzeerd totdat ze veilig kunnen worden voortgezet en dat het schip in de exclusieve economische zone van Guyana opereerde. Venezuela gaat de Verenigde Naties ook op de hoogte stellen en zal een protestnota sturen naar de Guyanese regering om in Venezolaanse wateren te exploreren. (bron: Stabroek News/ Reuters)

More
articles