Drie fungerend griffiers beëdigd

De Griffie der Kantongerechten is drie fungerend griffiers rijker. Waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, heeft Stephanie Hilianthe-Muller-Biekman, Farzia Ami-rullah en Jaiwantie Chander-Roepa, vandaag beëdigd bij het Hof van Justitie Strafzaken in het gerechtsgebouw aan de Wulfinghstraat. Rasoel-baks benadrukte de taken waarmee het drietal belast zal zijn en somde de competenties op die nodig zijn om de functie van fungerend griffier te kunnen vervullen, onder andere: luister-, en schrijfvaardigheid, goede contactuele vaardigheden, flexibiliteit en accuratesse. De fungerend griffiers zullen vooral veel administratieve en organisatorische werkzaamheden moeten verrichten. Echter moet het volgens Rasoel-baks niet hierbij blijven. Het drietal be-schikt over een juridische achtergrond, maar zal zich op vakinhoudelijk gebied verder moeten scholen. Zij mogen oefenen om concepten van technische analyses te maken over een zaak.
“U zult bezig moeten zijn met het vakinhoudelijke, welke in lijn staat met de werkzaamheden van de rechter. U kent het rechtssysteem.
Als u tevreden bent met uw positie om alleen te luisteren en te noteren, dan gaat u afstompen met uw juridische kennis en dat is jammer”, aldus Rasoelbaks.
Als alles in place is, zal er in oktober 2019 een schrijfjuristenopleiding komen voor de strafsector. De griffiers mogen dan ook solliciteren waarna de besten worden geselecteerd, vanwege het groot aantal juristen.
Van de fungerend-griffiers wordt verwacht dat zij de zitting voorbereiden voor de rechter, schrijf- en notuleerwerk verrichten tijdens de zitting, de zittingen uitwerken en de beschikkingen klaarmaken voor de belanghebbenden. Met hun juridische achtergrond moeten de griffiers helpen meedenken met de rechter. ”Als je geen vragen hebt, ga je niet nadenken. Dus stelt u zich proactief op bij het uitzoeken en beantwoorden van rechtsvragen en beroepsethische vragen”, aldus Rasoelbaks.
Wat de beroepscodes, zoals het zich correct gedragen, betreft, dit zijn volgens Rasoelbaks de gewone fatsoensnormen. De belangrijkste beroepscodes van griffiers zijn: onpartijdigheid, deskundigheid en integriteit. Deskundigheid en integriteit gaan hand-in-hand. Het is volgens Rasoelbaks van eminent belang om deze eigenschappen goed te beheersen.
Nadat Rasoelbaks de eedformules en taken aan de nieuwbakken griffiers heeft voorgehouden, mochten zij hun felicitaties in ontvangst nemen.

 

door Kimberley Fräser

More
articles