Binnenland heeft brandstof voor feestdagen

De overheid heeft vlak voor de feestdagen, brandstof geleverd aan het binnenland. De hoeveelheid brandstof is volgens Abop-parlementariër Dinotha Vorswijk, genoeg om de feestdagen door te brengen. De regering had vorig jaar aangekondigd dat de subsidie voor brandstof aan dorpen in het binnenland in het eerste kwartaal van 2018 afgebouwd zou worden. Dit houdt in dat de bewoners zelf hun brandstof zullen moeten aanschaffen.
Volgens Vorswijk is de subsidie in zekere mate afgebouwd, omdat het bedrag voor brandstof voor het binnenland op de begroting sterk is teruggebracht. Ook de distributie is volgens Vorswijk minder geworden. De dorpen krijgen nu drie tot vier keer per jaar brandstof geleverd. Een alternatief, zoals het overstappen naar zonne-energie, is uitgebleven. Enkele dorpen wachten niet meer op de overheid als de brandstof op is.
In Guyaba wordt er per gezin geld opgehaald voor de aankoop van brandstof. Ook andere dorpen, Manlobi en Botopasi, voorzien volgens Vorswijk zelf in hun brandstof.
De situatie zal volgens Vorswijk het komende jaar niet verbeteren, omdat in de begroting er niets is veranderd. In een eerder interview gaf zij te kennen dat zonder subsidie, niet alle dorpen brandstof aan zullen kunnen schaffen vanwege de hoge kosten voor een vat brandstof. Een vat brandstof kan maximaal vijf dagen gebruikt worden als er zuinig mee wordt omgegaan. Voor een maand is er veel meer nodig en kleine dorpen zullen afhankelijk van het aantal inwoners, niet in staat zijn zoveel neer te tellen voor brandstof. De binnenlandbewoners zullen in elk geval de kerstdagen en oud-op nieuw in het licht vieren. Daarna zijn ze aangewezen op zichzelf of de regering die de brandstof moet aanleveren.

 

door Priscilla Kia

More
articles