Reactie minister Tsang valt niet in goede aarde

“We betreuren het ten zeerste dat er voor zo een belangrijke wet, stemmingmakerijen als zou er geen aanbesteding zijn geweest en dat we beter kunnen lenen van India of China en dat er geen transparantie is. Controle is geen daad van vijandschap en we juichen het toe, maar laten we constructief blijven. Caripas wordt onterecht uit de kast gehaald om het project te bekritiseren. We willen juist vooruitlopen op de ontwikkelingen in de Caricom met deze ID-kaart.” Dit was de reactie van minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme, op vragen van parlementariërs bij de openbare vergadering over de ID-kaartenwet die nu in behandeling is.
De reactie van minister Tsang is niet in goede aarde gevallen bij Patricia Etnel (NPS), die van mening is dat de beantwoording van de minister niet respectvol was. “Het parlement is een controlerend orgaan. De minister moet respect hebben voor het parlement en niet zeggen dat er stemming wordt uitgeoefend. De minister moet antwoord geven op de vragen”, zei Etnel. Assembleevoorzitter Jennifer Geer-lings-Simons was niet van mening dat de minister het parlement heeft gezegd, dat er geen vragen gesteld mogen worden. Zij gaf aan dat leden niet altijd lief zijn als zij de regering aanspreken.
NDP-fractieleider André Misiekaba, was het oneens met Etnel.
“Er zijn op niet mis te verstane wijze allerlei beschuldigingen, verdachtmakingen, insinuaties vanaf corruptie, dat het een lening is en mensen willen njang maken. Vragen regering die krachtig te ontkennen en van de hand te wijzen. U heeft gelijk dat wij als leden niet zo lief zijn wanneer wij tot de regering praten en willen wij dat de regering lieve woorden gebruikt. Wanneer u met respect behandeld wilt worden, moet u eerst respect geven. Het doet pijn, want u heeft harde bewoordingen gebruikt en u wilt geen repliek hebben”, benadrukte Misiekaba.
Bij de voortzetting van de vergadering bleef de oppositie erbij over de documenten die de minister aan het parlement zou moeten aanbieden. Zij konden zich niet terugvinden in het feit dat maar een deel van de documenten beschikbaar gesteld wordt vanwege een disclosure agreement. Tsang deelde mee dat de ondernemer in tenminste één land van corruptie is beschuldigd. “Het bericht in de Botswana Gazette betreft een case die bij de rechtbank lag, waarbij het bedrijf een rectificatie heeft geëist van de krant. Overigens is er reeds een uitspraak van die rechtszaak met als resultaat dat de krant moet rectificeren en een schadevergoeding moet betalen van 35.000 US-dollars aan het bedrijf”, sprak de minister.
Ingrid Karta- Bink (PL) gaf aan dat voorkomen moet worden dat er een smet ontstaat bij het aankopen van spullen zonder openbare aanbesteding. Mahinder Jogi (VHP) is van mening dat de regering niet kon overtuigen dat er geen sprake is van corruptie en dat de samenleving wordt benadeeld door dit project.

 

door Priscilla Kia

More
articles