Asigron voorzien van duurzaam drinkwatersysteem

De dagen van water halen uit de rivier, zullen voor een groot deel tot het verleden gaan behoren voor de bewoners van het dorp Asigron in het district Brokopondo.
Gisterochtend is het project: Duurzaam Gebruik Regenwater opgeleverd in het dorp.
Het project houdt in dat het regenwater op een duurzame en veilige manier gebruikt wordt door de huishoudens. In dit project zijn 66 huishuiden voorzien van zo een systeem. Het systeem is dat er een duro tank geplaatst wordt op een platform, waarbij er water opgevangen wordt via een dakgoot. De organisaties die bij dit project betrokken zijn, hebben allen hun bijdrage geleverd om het systeem zo veilig mogelijk te maken. Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), heeft gezorgd voor de middelen zodat het water gebruik kan worden om te drinken en bij de bereiding van voedsel.
Het project dat als een pilot van start is gegaan in het dorp Ovia Olo in het district Marowijne, is uitgevoerd in samenwerking met het United Nations Development Programme (UNDP), Stichting Fonds Ontwikkeling Binnenland (FOB), Japan Climate Change Foundation, Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO), het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) en het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO).
Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO), zei dat het project een succes is geworden. Hij sprank zijn dank uit aan de betrokken organisaties en aan de bewoners van Asigron, die het project met open armen hebben ontvangen.
Ook is hij ingenomen met het feit dat een deel van de dorpsbewoners een training hebben gevolgd om ervoor te zorgen dat het project duurzaam uitgevoerd kan worden. De minister wees er verder op dat de regering alle moeite doet om samen met haar partners, verbetering te brengen in leef- en woongebieden. Dikan zegt dat het ministerie van RO op diverse beleidsgebieden laveert om zodoende het leven van de mens zo plezierig mogelijk te maken. Hij benadrukte dat er veel goeds gedaan kan worden met regenwater als er goede systemen ervoor gecreëerd kunnen worden. Hij haalde bijvoorbeeld aan dat door het opvangen van regenwater, een gemeenschap het hele jaar voorzien kan worden van water. Volgens hem moet het project gezien worden als een basis om middels het regenwatersysteem de lange droogte gemakkelijker te overbruggen.
Celine Frans, vertegenwoordiger van FOB, zegt dat de trainingen die in dit project aan de dorpsbewoners zijn verzorgd, te maken hebben met het bouwen van een platform en het installeren van een goede dakgoot. Voor de uitvoering van dit project hebben de betrokken partners US-dollar 125.000 vrijgemaakt.
De UNDP-vertegenwoordiger in Suriname, Alexis Armstrong, zegt dat de wereldorganisatie graag dergelijke projecten ondersteund. Hij benadrukte dat de UNDP in landen helpt waar zij kantoor houdt. De ondersteuning aan deze landen is naar zeggen van hem meer gericht op de ontwikkeling van de gebieden. Hij onderstreept het belang van schoon drinkwater. Hij merkte daarom op dat zonder water, het leven in het dorp een beetje moeilijk kan zijn. Ook hij raadde de gemeenschap van Asigron aan om zuinig te zijn met de systemen.
“Je kunt zonder stroom leven, maar niet zonder water. Water is belangrijk voor de mens”, zei de burgervader van het district, Frederik Finisie. Hij sprak de hoop uit dat de regering meer moeite zal maken om verdere ontwikkeling in het gebied te brengen.

 

door Richelle Mac-Nack

More
articles