December 14, 2018


Onderzoek naar pesticiden in groenten en fruit noodzakelijk


December 14, 2018

“Het is belangrijk dat er een gedegen onderzoek wordt gedaan naar de landbouwpraktijken in Suriname dat gekoppeld moet worden aan een meer uitgebreid onderzoek naar pesticiden in onze groente en fruit.” Dit zei Abdoel Wahid, onderzoeker bij het Scientific Research Center Suriname, bij de presentatie van het onderzoek over blootstelling aan pesticiden in groente en fruit met als doelgroep zwangere vrouwen. Pesticiden worden veel gebruikt in Surina-me. Dit terwijl er heel weinig beleid is op dit gebied en er een gebrek is aan de monitoring van het gebruik van pesticiden op groenten en fruit in Suriname. Wahid zei dat het gehalte aan pesticiden in groenten en fruit uit Suriname, met ongeveer 20 procent van de standaard wordt overschreden. Hoewel er geen exacte data beschikbaar zijn over welke bestrijdingsmiddelen erop de landbouwarealen gebruikt worden, is er wel data beschikbaar over groenten en fruit dat geëxporteerd wordt. Vanaf 1993 is er een stijgende lijn te zien bij het gebruik van pesticiden. Uit data van 2017 blijkt, dat bijna 2 miljoen kilogram pesticiden is geïmporteerd. Suriname staat daarmee op de vierde plaats van de top 5 landen waar de meeste chemische bestrijdingsmiddelen per hectare worden gebruikt. Wahid legde uit dat pesticiden terecht kunnen komen op fruit en groenten, zelfs als we die niet zelf bespuiten. Dat komt door de wind, grondwater of verdamping. Voor het onderzoek zijn samples van de diverse groenten- en fruitsoorten die geëxporteerd worden, onderzocht in een laboratorium in de Verenigde Sta-ten. Hiervan is van elke categorie 1 soort genomen. Het gaat hierbij om tajerblad, kool, kousenband, pe-per, rijst, zoete patat, bacove, kailan en tomaat. Er zijn pesticiden gevonden in deze samples die er niet in mochten zitten. Gezien het kleine aantal samples, praten we volgens Wahid praten we misschien over het topje van de ijsberg. Uit de resultaten is gebleken dat alle samples stoffen bevatten die verboden zijn en boven de gestelde standaard liggen. Voor dit onderzoek zijn 700 zwangere vrouwen geïnterviewd, waarvan de meesten hun groenten kopen op de markt of in de supermarkt, halen uit eigen tuin of krijgen van derden. Twintig procent van de vrouwen die de groenten uit eigen tuin haalt, gebruikten ook pesticiden. Het onderzoek wees uit dat tajerblad de meest geteelde en gegeten bladgroente is in Suriname. Wahid gaf aan dat bewoners buiten Paramaribo en Wanica, een grotere kans hebben op het krijgen van pesticiden in het lichaam. Op basis van de concentraties die zijn gevonden en de hoeveelheid die wordt geïmporteerd, blijkt dat als burgers elke dag, jarenlang deze producten eten, zij op den duur gezondheidsproblemen kunnen krijgen. Het is volgens Wahid daarom belangrijk dat er aandacht besteed wordt aan het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in Suriname en het monitoren daarvan.   door Priscilla Kia