December 5, 2018


Ayurveda effectief voor gezondheidszorg in Suriname


December 5, 2018

De KennisKring en Stichting OHM organiseerden op dinsdagavond 4 december in samenwerking met de ambassade van India, een lezing in het Lalla Rookh gebouw over de voordelen van Ayurveda voor Suriname. De inleider Arackel Raghu, Joint Advisor van het Ministry of Ayush (Ayurveda, red.) in India, verzorgde de lezing. Raghu sprak onder andere over de ontwikkelingen op het gebied van Ayurveda. Ayur komt van het woord āyus, dat ‘leven’ of ‘levensprincipe’ betekent, en veda betekent ‘wetenschap’ of ‘kennis’. Het Ministry of Ayus is ingesteld in 1995 als een afdeling van het Ministry of Health and Family Welfare. Ayurveda is de traditionele gezondheidsleer van India. De World Health Organization (WHO) erkent Ayurveda als ’s werlds oudste holistische gezondheidssysteem. Volgens Raghu zijn er gemeenschappelijke huismiddeltjes beschikbaar in ayurveda voor het behandelen van eenvoudige aandoeningen en de preventie van niet-overdraagbare ziekten. Ayrveda kan heel effectief worden gebruikt in de gezondheidszorg van Suriname. Ook kan Ayurveda een belangrijke rol spelen in het bereiken van wereldwijde gezondheid door ‘holistische gezondheidszorg’ te bieden. Raghu is ervan overtuigd dat het verminderen van ziektelast door ayurveda mogelijk kan worden gemaakt. India is bereid om Suriname te helpen met de gezondheidszorg en gelooft erin dat deze meer dan 6000 jaar oude geneeswijze, die veel uit planten, vruchten, oliën, en specerijen bestaat, Surinamers gezonder kan maken. Dr. Raghu zei dat enkele van de meest voorkomende ziekten in ons land zoals diabetes, hoge bloeddruk, psoriasis, migraine, botpijnen, stress en obesitas, genezen kunnen worden door Ayurveda. Toen de Indiase president een staatsbezoek aan Suriname bracht eerder dit jaar, stond Ayurveda hoog op de agenda.