December 3, 2018


Geen verandering in positie mens met beperking


December 3, 2018

Er is haast niets veranderd in de positie van de mens met een beperking. Dit zei Fredrik van Russel, voorzitter van de stichting Fredrik Arnold van Russel, Mijn Wens Suriname vandaag in de Congreshal tijdens de viering van de Inter-nationale Dag van Mensen met een beperking. De stichting viert deze dag elk jaar met verschillende instellingen, waaronder de Stichting Matoekoe, het Blindencentrum, de Kennedy school en Wi Oso. Van Russel merkte op dat de stichting deze dag voor de vierde keer organiseert en elk jaar weer de problemen opsomt van de mens met een beperking. Hij vindt het jammer dat de overheid ondanks alle gedane beloften niet heeft gewerkt aan de verbetering van de positie van deze groep mensen. Hij vertelde over, het niet aanbrengen van een zebrapad voor blinden aan de Dokter Sophie Redmondstraat, het niet plaatsen van verkeerslichten voor blinden met geluid, het niet toegankelijk maken van openbare gebouwen voor mensen die in een rolstoel zitten en het niet erkennen van alle opvanghuizen die mensen met een beperking opvangen en ook het eveneens niet op tijd overmaken van de subsidiegelden. Van Russel moedigde de aanwezigen aan dat ondanks de grote teleurstellingen die de mensen met een beperking hebben in het leven, toch het beste been voor te zetten. Hij deed een beroep op de overheid, het bedrijfsleven en de gezonde mens om deze groep te ondersteunen. De voorzitter van de stichting zei dat de jaarlijkse bijeenkomst als doel heeft de mensen met een beperking onderling tot het besef te doen komen, dan zij niet alleen staan, maar dat er ook anderen zoals zij zijn. Van Russel zei dat het bijeenkomen veel kracht bezit om gezamenlijk over problemen te praten en om met oplossingen te komen. De stichting Fredrik Arnold van Russel kan zelf door beperkte financiële middelen niet heel veel doen voor haar doelgroep. Van Russel verklaarde dat de stichting gelukkig nog goede vrienden heeft, die ondanks de crisis doneren. De Lions Club Paramaribo Ready heeft de stichting vrijwillig bijgestaan en Eugene van der San, directeur van het Kabinet van de President heeft kunnen bewerkstelligen dat de Congreshal kosteloos ter beschikking werd gesteld. Ruim 300 mensen met een beperking waren aanwezig. Zij hebben van 9:00 tot en met 13:00 de dag doorgebracht met muziek, zang, toneel versnaperingen, drank en een lunch. Alle jarigen in de maand december kregen een cadeau van de stichting. -door Johannes Damodar Patak-