November 28, 2018


Suriname meer dan ooit kwetsbaar voor cybercrime


November 28, 2018

Ons land zal nu meer dan ooit kwetsbaar zijn voor cybercrime. Dit zegt William Waidoe, PL-parlementariër en lid van de vaste commissie van het ministerie van Binnenlandse Zaken in het parlement in verband met de introductie van de nieuwe biometrische ID-kaarten. De regering heeft hiertoe een overeenkomst getekend in Servië voor de aanschaf van de software en hardware, die nodig zijn voor het vervaardigen van de ID-kaarten. “Voorzichtigheid is ook hierbij altijd geboden” zegt Waidoe. Hij legt uit dat door ons fragiel ICT-gebeuren, ons land gemakkelijk slachtoffer kan worden van cybercriminelen. De parlementariër verklaart dat er onlangs in het parlement ook verbaasd is gereageerd toen duidelijk werd dat de database van onze paspoortgegevens in Canada is. “Onze informatie ligt gewoon op straat” zegt een bezorgd commissielid. Waidoe benadrukt dat het nu het juiste moment is om de privacywetgeving in orde te maken. Volgens hem kan het ook niet zo zijn dat er 24/7 controle wordt uitgeoefend op burgers. Servië heeft nauwe banden met Rusland, van wie er wordt vermoed dat het gemanipuleerd heeft met stemmen in de Verenigde Staten bij de laatste presidentsverkiezing. De PL-parlementariër vraagt zich daarom af wie wij als land zijn, als een grootmacht als de VS, niet bespaard is gebleven. Het commissielid zegt dat er tot nog toe geen concept is gepresenteerd door de regering met betrekking tot de privacywetgeving. Hij vermoedt wel dat er aan één wordt gewerkt. BiZa-minister Mike Noersalim heeft in het parlement gesteld dat de server en database van de ID-kaarten in Suriname zullen zijn. Er wordt volgens hem ook getracht de database van de paspoorten ook naar Suriname te halen. Waidoe stelt dat wij als land nooit de garantie zullen hebben veilig te zijn. Desondanks vindt hij dat de nieuwe ID-kaarten veel beter zullen zijn dan de huidige. Hij stelt dat met de nieuwe ID-kaarten derden bijvoorbeeld geen misgebruik kunnen maken om een pakket te posten. De digitalisering kost de overheid euro 9 miljoen. Het commissielid onthult dat het bedrag niet alleen bestemd is voor de nieuwe ID-kaarten, maar ook voor de paspoorten. -door Johannes Damodar Patak-