Billboard regering gestoeld op propaganda

De billboard die in verband met de Onafhankelijkheid op 25 november op meerdere locaties is geplaatst en onder andere Saramacca met daarop onze president Desiré Bouterse en vijf Latijns-Amerikaanse revolutionaire leiders, is volgens bestuurskundige August Boldewijn gestoeld op propaganda. Het zijn bekende buitenlandse revolutionaire leiders: Che Guevara (Argentinië), Hugo Chavez (Venezuela), Fidel Castro (Cuba), Evo Morales (Bolivia) en Simón Bolívar (Venezuela). “De billboard is in elk geval niet bedoeld om de waarheid van onze staatkundige onafhankelijkheid op de voorgrond te plaatsen”, aldus Boldewijn.
Boldewijn vindt het een onterechte handeling door de regering om deze militaire figuren tijdens Srefidensi op te hemelen. Bovendien heeft Henck Arron de onafhankelijkheid gebracht, maar Eddy Bruma is nog steeds de motor geweest achter de autonomie van Suriname. “Als Bruma niet betrokken was geweest, hadden wij geen onafhankelijkheid gekregen”, zegt Boldewijn. Hij vindt het daarom absurd, dat Bruma nooit is geplaatst op een billboard noch opgehemeld.
Opmerkelijk is dat de president ook in militair tenue op 25 november verscheen. Boldewijn zegt desgevraagd dat er daar niets mis mee is. Het is een gebruikelijk systeem in Suriname dat de regeringsleider een opperbevelhebberspak draagt. Tijdens de regering-Venetiaan is dat ook gebeurd, volgens Boldewijn. Bouterse is het staatshoofd, hij voert het opperbevel van het leger, echter kan hij niet gezien worden als een opperbevelhebber.
De president is naar verluidt bezig structuur te brengen binnen het Nationaal Leger (NL). Hij heeft gisteren een onderhoud gehad met de leiding en militairen van het NL in de Membre Buku Kazerne. De militairen mochten vragen stellen en alle knelpunten werden genoteerd. Een voorlopige werkgroep onder leiding van majoor Klein is in het leven geroepen en moet binnen 14 dagen met voorstellen komen.

-door Kimberley Fräser-

More
articles