Voorbereidingen protestactie in volle gang

De voorbereidingen voor de protestactie op 30 november aanstaande, zijn volgens Lionel Zweers, trekker van de actie, in volle gang. Hij heeft inmiddels meer details over de actie bekendgemaakt. De verzamelplaats is bij het CCS aan de Henck Arron-straat om 11:30 tot en met 12:15, daarna vertrekt de groep richting het oude vlaggenplein. De protestactie zal tot 16:00u duren. ‘Het Surinaamse volk eist per direct de terugdraaiing van de rij- en voertuigenbelasting. A Sari Kaba’, staat op de flyer. Zweers zegt tegenover de krant, dat hij brieven heeft gestuurd naar bedrijven om de protestactie te ondersteunen. Hij zegt dat hij tot nog toe geen reactie heeft gekregen, maar geeft aan dat hij van individuele burgers wel heel veel ondersteuning geniet. Zweers vertelt dat er op korte termijn een algemene oproep gedaan zal worden naar alle organisaties in het land. Hij benadrukt dat hij niet verbonden is aan een politieke partij. “Ik sta open voor alle organisaties”, zegt de trekker van de actie. Zweers zegt dat hij niet zozeer is gericht op het benaderen van groepen en organisaties. Hij hoopt juist dat zij contact met hem zullen opnemen om de actie te ondersteunen. Maisha Neus, leider van Strei!, zegt dat zij de actie als burger van het land ondersteunt. Volgens haar is er niets mis met de invoering van de wet, maar wel met alles eromheen. Er is een gebrek aan transparantie en het riekt naar corruptie, vindt zij.
Neus kan zich er niet in terugvinden dat burgers moeten opdraaien voor het wanbeleid van de regering. Zij geeft aan dat in de government take de wegenbelasting al is opgenomen en dat de overheid reeds SRD 800 miljoen eraan verdient.
Daarom is het voor haar onrechtvaardig dat de regering de rij- en voertuigenbelasting invoert en dan ook nog bekendmaakt dat slechts 10 procent naar het onderhoud en de rehabilitatie van wegen gaat. Er is opgeroepen om met transportmiddelen de actie te ondersteunen. Neus zegt dat zaken absoluut niet uit de hand hoeven te lopen zolang de organisatie goed afstemt met de verschillende actoren, waaronder het Korps Politie Suriname. In het verleden zijn er meerdere protestacties gehouden, maar niet altijd was de opkomst groot, terwijl mensen wel via sociale media klaagden over het beleid.
Neus erkent dit, maar zegt dat een ieder zelf moet kiezen. “Als mensen niet komen protesteren, wil dat zeggen dat zij geen moeite hebben met de nieuwe belasting en wij zullen die dan moeten betalen.”
The Next Generation Movement (NGM) houdt op 30 november ook een protestactie aan het Kerkplein. NGM heeft burgers massaal opgeroepen om op 30 november in groten getale te voldoen aan hun verplichting, namelijk het betalen van de rij- en voertuigenbelasting. Door fysiek aanwezig te zijn, wil de organisatie laten zien dat de nieuwe belasting onrechtvaardig en onbehoorlijk is tegenover het volk.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles