‘Verbieden pre-electorale combinaties in voordeel van NDP’

De wijzigingen die de regering in de wetten met betrekking tot de verkiezingen wil brengen, zijn naar de redactie verneemt, goedgekeurd door de Raad van Ministers (RvM). Het gaat in dezen om het verkiezingssysteem van ressortraden (grondwet), de pre-electorale samenwerking (kiesregeling) en de 1 procentregeling (Decreet Politieke Organisaties).
Hardeo Ramadhin, politiek-analist, zegt desgevraagd dat het verbieden van pre-electorale combinaties in het voordeel van de NDP zal werken. Hoe meer politieke partijen zelfstandig deelnemen aan de verkiezingen, hoe voordeliger dat uitkomt voor de grootse partij. Ramadhin onderbouwt dit op basis van de uitslag van de verkiezingen van 2000. In 2000 had het Nieuw Front in Commewijne 5.141 stemmen behaald uit een totaal van 11.763, dat is minder dan 50 procent. Toch heeft het Nieuw Front 3 zetels behaald in het district. In Nickerie had het Nieuw Front 7.698 stemmen behaald uit een totaal van 16.792, wat ook minder dan de helft is, maar dat leverde de combinatie toch 4 zetels op. “Hoe meer politieke partijen verspreid de verkiezingen ingaan, hoe meer winst de grootse partij hieruit haalt”, stelt de politiek-analist.
De NDP is bij de afgelopen verkiezingen als grote winnaar uit de bus gekomen.

Volgens Ramadhin zal het verbieden van de pre-electorale combinaties vooral in het voordeel van de NDP werken, wat de kans groot maakt dat zij de meeste zetels zal binnenhalen. Maar volgens Ramadhin is het ondemocratisch om in het belang van het eigen voordeel, combinaties voor de verkiezingen te verbieden. Het staat volgens hem vast dat bij de komende verkiezingen, geen enkele partij alleen een regering zal kunnen vormen. Na de verkiezingen zal er toch in combinatieverband een regering gevormd worden. Hij vraagt zich dan ook af wat het nut is om combinaties voor de verkiezingen te verbieden, omdat na de verkiezingen toch een combinatie gevormd zal moeten worden. “Dit is niet in overeenstemming met de filosofie van de regering.” Ramadhin brengt in herinnering dat er in ons land vanaf 1949 altijd een samenwerking is geweest tussen politieke partijen voor de verkiezingen en dat de onafhankelijkheid van ons land ook tot stand is gekomen door een samenwerking. In 1973 vormde de NPS een coalitie met de KTPI; de Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV); en de PNR, onder de naam Nationale Partij Kombinatie (NPK), waardoor zij een meerderheid hadden om de onafhankelijkheid door te drukken. Hij vraagt zich af vanwaar de regering op het idee komt op pre-electorale combinaties te verbieden. Ook in de regio is dit volgens Ramadhin zo ver hij weet, niet het geval. Volgens hem zou het beter zijn om de kiezers zelf te vragen wat zij hiervan vinden.
Indien pre-electorale combinaties toch verboden worden, zegt Ramadhin dat de kleine politieke partijen genoodzaakt zullen zijn om op te gaan in andere politieke partijen, omdat het anders geen zin heeft om deel te nemen aan de verkiezingen. Als zij toch ervoor kiezen om alleen de verkiezingen in te gaan, zal dit slechts verspilling van tijd en geld betekenen. “Je bent kansloos als kleine partij”, stelt de politiek-analist.
Ramadhin roept de regering op om het verbieden van pre-electorale combinaties na te laten. Volgens hem moeten ook de volksvertegenwoordigers in het belang van de kiezers zich hiertegen verzetten en moeten zij partijbelangen achterwege laten.

 

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles