135 bijzondere personen gedecoreerd

In de Congreshal zijn vanmorgen 135 bijzondere personen gedecoreerd. De plechtigheid vond plaats in het kader van de viering van 43 jaar staatkundige onafhankelijkheid van de Republiek Suriname. Deze personen zijn voorgedragen door diverse organisaties. Het zijn mensen die zich op een bijzondere wijze dienstbaar hebben gemaakt ter verbetering van hun omgeving en de samenleving. Volgens President Desiré Bouterse, komt de onderscheiding overeen met wat de regering wil bereiken als het gaat om actief burgerschap. “Bij het ontplooien van actief burgerschap, nemen burgers zelf initiatieven die verder leiden dan hun eigen belang.
Deze onderscheiding mag dienen als een teken van een erkenning en als uiting van waardering.”
Surinamers dienen volgens de president te werken aan hun eigen ontwikkeling, zodat zij mee kunnen helpen om het land zodanig in te richten dat er een stimulerend milieu ontstaat, waarbij onze kinderen en kindskinderen zich kunnen ontplooien. Verschillende gebieden en sectoren zijn hierbij van belang, onder andere het sociaal-maatschappelijke werk in de buurten, de vorming van onze jongeren, onze gezondheid, cultuur, kortom dat wat maakt dat wij ons onderscheiden als Surinamers.
De geselecteerde personen hebben niet alleen gehoor gegeven aan de oproep van het beleid, maar ook dat wat in ons volkslied staat, namelijk: ‘Opo kondreman un’ opo! Sranangron e kari un, Wans’ ope tata komopo, Wi mu’ seti kondre bun’. De president is ervan overtuigd, dat als men eenmaal de smaak van dienstbaarheid te pakken heeft, men doorgaat. Hij spreekt de hoop uit dat anderen inspiratie zullen putten uit de inspanningen die geleid hebben tot dit moment en zich ook zullen inzetten voor onze dierbare samenleving. De persobnen die gedecoreerd worden, hebben volgens de president veerkracht en doorzettingsvermogen getoond.
De 135 decoraties zijn: 26 personen zijn onderscheiden met de eremedaille in zilver verbonden aan de Ere-orde van de Palm, 15 eremedailles in goud verbonden aan de Orde van de Palm, 29 eremedailles goud gele ster, 31 Ridder in de Ere-orde van de Palm, 1 ridder in de Ere-orde van de Gele Ster, 9 Officier in de Ere-orde van de Palm, 5 Officier in de Ere-orde van de Gele Ster, 7 Commandeur in de Ere-orde van de Gele Ster en 2 Commandeur in de Ere-orde van de Gele Ster.

 

-door Kimberley Fräser-

More
articles