Veiligheid nieuwe ID-kaart geniet hoge prioriteit

(Regil-lio Derby)

Tijdens de openbare commissie vergadering gisteren in De Nationale Assemblee over de aanpassing van de ID-kaartenwet, zijn er veel vragen gesteld over de veiligheid van de nieuwe kaarten. NDP-parlementariër André Misiekaba, wilde weten op welke wijze er zal worden omgegaan met het gegevensbestand. “De veiligheid geniet hoge prioriteit”, deelde Mike Noersalim, minister van Buitenlandse Zaken, mee aan het parlement. De database is volgens de minister een gesloten netwerk, wat betekent dat die niet toegankelijk is via internet.
De bewindsman legde uit dat wanneer het systeem uitvalt, dat automatisch wordt opgevangen door een back-up. Ook de toegang tot het systeem is beperkt, alleen medewerkers met gebruikersrechten hebben toegang tot het systeem. Deze rechten beperken zich tot de specifieke bevoegdheid van de medewerker. Elke medewerker die toegang heeft tot het systeem, zal moeten inloggen met een 3-way authenticatie bestaande uit een medewerkerskaart, een persoonlijke code en een vingerafdruk.
Volgens de minister is het krijgen van de volledige administratie en het beheer van het nieuwe ID-kaartensysteem in handen van Suriname, een van de hoogste prioriteiten van de regering. Voor het voorkomen van het misbruik van gegevens zijn er regels in de wet opgenomen. Ten eerste geldt er een geheimhoudingsplicht voor eenieder die toegang heeft tot persoonsgegevens, daarnaast zijn nadere persoonsgegevens die in de elektronische gegevensdrager voorkomen, alleen toegankelijk als de houder toegang daartoe geeft door middel van een vingerafdruk of een pincode. Noersalim gaf aan dat met betrekking tot de elektronische gegevensdrager, de beveiliging zodanig is dat de kans op manipulatie uitgesloten is. Desondanks wordt het voorstel strafrechtelijk sancties in de wet op te nemen, meegenomen.
Er is volgens de minister gekozen om bewijsstukken niet te specificeren, omdat de praktijk heeft uitgewezen dat de te overleggen documenten die voor Surinamers en vreemdelingen om hun identiteit vast te stellen, niet altijd afdoende zijn. De aanschaf van de nieuwe ID-kaarten heeft de staat 9.7 miljoen US-dollar gekost. Volgens de minister kan de investering niet uitgedrukt worden in laag of duur, omdat gezien de technische aspecten, het een goede investering is.

 

-door Priscilla Kia-

More
articles