De Nationale Assemblee is drukdoende de ID-kaartenwet 2018 inhoudelijk te bespreken. Het gaat in dezen over de regels voor het vervaardigen, uitgeven, afgeven, inhouden en het intrekken van ID-kaarten. Na goedkeuring van deze wet, zullen alle Surinamers kunnen beschikken over een ID-kaart die voldoet aan internationale standaarden. André Misiekaba, voorzitter van de commissie van rapporteurs, praat over het vervangen van een ‘’home made amateuristische fraude uitnodigende ID-kaart door een internationaal gecertificeerde biometrische kaart van hoogstaande internationale standaard en kwaliteit’’.
Het steeds naar het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) gaan voor het laten maken van een uittreksel, nationaliteitsverklaring, geboorteakte etc., zal volgens Misiekaba tot het verleden behoren dankzij de nieuwe ID-kaart, omdat er behalve persoonsgegevens, ook ander informatie door middel van een chip, opgeslagen kan worden. De nieuwe kaart voldoet ook aan de internationale veiligheidsstandaarden. Binnen drie jaar na de inwerkingtreding van deze wet, zullen alle ID-kaarten uitgegeven op basis van de identiteitswet van 3 juli 1974, worden vervangen. Dit betekent dat burgers drie jaar de ruimte krijgen om hun oude kaart te vervangen met de nieuwe. Indien de oude ID-kaart binnen deze drie jaar vervalt, wordt die direct vervangen met de nieuwe.
Op de nieuwe ID-kaart zal de naam van de staat, de handtekening van de houder, maand en jaar van afgifte, ID-nummer van de houder, geslacht, geslachtsnaam waaronder de eerste voornaam en het initiaal of initialen van de andere voornamen, nationaliteit en SUR in plaats van SME, geboortedatum, geboorteplaats, gezichtsopname (foto) van de houder en het wapen van Suriname, worden opgenomen. Daarnaast worden de gegevens op de kaart uitgebreid met de vingerafdruk van de houder, een machine readable zone met code, de vervaldatum van de kaart, het kaartnummer en de chip met de mogelijkheid om er allerhande informatie op te zetten.
Misiekaba benadrukte dat in tegenstelling tot wat velen beweren, de vervanging van de ID-kaarten niets te maken heeft met de komende verkiezingen. “Verkiezing of geen verkiezing, eenieder moet zich houden aan de deadline die na de inwerkingtreding van de wet ingaat”, stelt Misiekaba. Hij legt uit dat het manipuleren van de verkiezingen door het wegmaken van gegevens, niet op waarheid berust en zegt dat zelfs als de oude ID-kaart in 2025 vervalt, burgers daarmee naar de stembus mogen om te stemmen.
“Wie zou het durven om deze ontwikkeling tegen te gaan. Als we niet begrijpen waarover het gaat, dan horen we vragen te stellen. Van vragen wordt men wijs, maar van tegenwerken niet”, zegt Misiekaba. Hij is zeer verheugd over de nieuwe ontwikkeling en spreekt de hoop uit dat deze wet bij aanname kamerbrede ondersteuning zal krijgen.
door Priscilla Kia