November 16, 2018


Investsur heeft nog lange weg te gaan


November 16, 2018

Investsur, het Instituut voor Bevordering van Investeringen in Suriname, heeft volgens de directeur, Ike Antonius, nog een lange weg te gaan. “We hebben nog heel veel werk op onze schouders. Dit gaat gepaard met veel geduld, vertrouwen en samenwerking”, zei Antonius vandaag tijdens de soft launch van het instituut. Investsur heeft sinds april het traject ingezet voor de operationalisering. Antonius noemde enkele andere investeringsinstituten op in de wereld die Suriname lang geleden voor zijn gegaan, namelijk: ProNicaragua (2002), GoInvest (Guyana in 1994) en JamPro (Jamaica in 1988). Er is voorafgaand een operationaliseringsproces van start gegaan waarbij intensieve discussies zijn gevoerd. In dit proces zijn er onder andere oriëntatiebezoeken geweest bij de Verenigde Naties waarbij leden van het bedrijfsleven en uit de publieke sector, de gelegenheid hebben gekregen om informatie op te doen bij andere investeringsinstituten in de wereld. Via het huidige wettelijke raamwerk waaronder de investeringswet in 2001 en het staatsbesluit van 2017, heeft Investsur een specifieke rol toebedeeld gekregen. Volgens Antonius gaat het bereiken van de gestelde doelen gepaard met een effectieve, gezonde en doelgerichte onderlinge samenwerking. Een team is met de laatste voorbereidingen bezig een vijfjarig plan af te krijgen in samenwerking met de IDB. Stakeholders zullen hierin uiteraard ook een belangrijke rol vervullen. De directeur is zeer tevreden dat het bedrijfsleven, parlementariërs en vakbonden, aanwezig waren. Hij vindt het van groot belang dat deze stakeholders vanaf het begin betrokken worden. Investsur beschikt nu over een eigen kantoor aan de Brokopondolaan 97. Antonius vond het belangrijk dat belanghebbenden weten vanwaar Investsur opereert. Van hieruit zullen alle investeringsaangelegenheden gecoördineerd worden. Er zullen verder permanente veranderingen plaatsvinden zowel in de sfeer van de verbetering van de uitstraling van het instituut als van de infrastructuur. Goede infrastructuur en transparantie, zijn enkele zaken die zullen bijdragen aan een sterk fundament voor dit instituut. Verder benadrukte Antonius dat het parlement wordt gezien als belangrijke partner wanneer stappen ondernomen moeten worden om het investeringsklimaat gunstiger te maken voor de investeerder. Financiënminister Gillmore Hoefdraad, sprak over de economische uitdagingen waar Suriname voor staat en het belang van Investsur binnen deze sector. door Kimberley Fräser