Geldigheidsduur nieuwe ID-kaart vijf jaar

Suriname zal binnenkort overstappen van de huidige ID-kaart naar een ID-kaart die voldoet aan de nationale veiligheidsstandaarden. In tegenstelling tot de oude ID-kaart waarvan de geldigheidsduur tien jaar was, zal de nieuwe kaart vijf jaar geldig zijn. Volgens minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken, werd in het verleden niet gelet op de kwaliteit. In een periode van tien jaar kan de kaart aan kwaliteit inboeten.
Hoewel de voorzitter van de commissie van rapporteurs André Misiekaba (NDP) bij de behandeling van de ontwerpwet, voorstelde dat gekeken wordt naar de mogelijkheden om de geldigheidsduur van tien jaar te behouden, zei Noersalim dat de periode van vijf jaar zorgvuldig is uitgekozen vanwege de kwaliteit van de foto op de kaart. Op de nieuwe kaart zal net zoals bij de huidige kaart, ook gebruikt gemaakt worden van een kleurenfoto.
Misiekaba zei dat overwogen moest worden om over te stappen naar een zwart-witte foto, zodat de geldigheidsduur van tien jaar aangehouden kan worden, omdat nu al geruchten de ronde doen dat de regering na vijf jaar een bedrijf klaar heeft staan die na vijf jaar weer geld zal verdienen.
De minister gaf aan dat de praktijk uitwijst dat bepaalde instanties na vijf jaar de huidige kaart niet meer accepteren, omdat de kwaliteit zou zijn afgenomen. Hij legde uit dat de nieuwe kaarten een bepaalde test hebben ondergaan onder een bepaalde druk en rotatie, waarbij geconstateerd is dat de kleur van de foto en veiligheidskleuren op de kaart na een bepaalde tijd afnemen. Misiekaba wilde ook weten hoe er zal worden omgegaan met het gegevensbestand van de nieuwe ID-kaart, omdat het gegevensbestand van paspoorten in Suriname in Canada ligt en Suriname niet beschikt over de licentie. Volgens de minister zal Suriname de database van het ID-kaartsysteem in zijn beheer hebben. Daarnaast zal er ook gewerkt worden om het gegevensbestand van de paspoorten in eigen beheer te hebben.

 

door Priscilla Kia

More
articles