Geen enkele ziekte aanleiding tot discriminatie

Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vindt dat geen enkel ziekte aanleiding moet geven tot discriminatie. Zij vraagt daarbij steun voor de integratie van aidspatiënten in de samenleving, omdat de praktijk niet altijd eenvoudig is. De bewindsvrouw opende vanmorgen het Suriname Parliamentarians Sensitization Forum in Courtyard Marriott, een programma dat zich richt op het elimineren van het stigma en de discriminatie van mensen die leven met hiv/aids.

Geerlings-Simons haalde aan dat we ons sterk moeten blijven maken voor de rechten en de integratie van deze groep in onze samenleving. Met het forum wordt verwacht dat de assembleeleden gezamenlijk komen tot de herziening van enkele geïdentificeerde wetsartikelen zodat nieuwe wetgevingsproducten ontwikkeld worden. Hoewel er zowel nationaal als internationaal vooruitgang is geboekt, worstelt de doelgroep nog steeds met stigma en discriminatie.

Geerlings-Simons vindt het belangrijk dat er op het gebied van wetgeving wordt bekeken wat nog ondernomen moet worden om betere garanties voor deze doelgroep te geven. In 2020 is het streven om 90 procent van alle mensen met hiv, een effectieve behandeling te geven. Ook moet het dan mogelijk zijn dat zij zichzelf kunnen behandelen, net als mensen met diabetes. Zowel vanuit De Nationale Assemblee (DNA) als vanuit de regering, zijn er initiatieven genomen op het gebied van wetgeving. Vanuit DNA is de antidiscriminatie wetgeving zeventien jaar geleden ingediend. Naast wetgeving, heeft DNA het initiatief genomen om met relevante ministeries het onderwerp ‘privacy & discriminatie’ te bespreken.

Er wordt reeds gewerkt aan het verminderen van het stigma op aids, vooral onder de gezondheidswerkers. Het was voor Geerlings-Simons een ‘wake-up call’ om verder aan het werk te gaan, nadat zij informatie kreeg dat er nog altijd sprake is van een stigma binnen de medische sector. Mensen met hiv/aids moeten, nog voordat de wetgeving in orde wordt gemaakt, goed worden behandeld en met respect voor hun privacy.

Met relevante ministeres wordt samengewerkt om vooruitgang te boeken in de procedures en protocollen, zodat er binnen korte tijd verbetering komt in de wijze waarop mensen met hiv/aids geconfronteerd worden met onacceptabele vragen over hun privé situatie. Ook moet hulp geboden worden als zij een ziekenfondskaart van de overheid nodig hebben.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles