SCUA over handel in jaguars: ‘Het gaat om een kleine groep Chinezen’

De Suriname Chinese United Associa-tion (SCUA) is gisteren tijdens haar persconferentie in verband met de herdenking van 165 jaar Chinese immigratie, ingegaan op vragen van journalisten over de illegale handel in jaguars. De vragen werden gesteld naar aanleiding van het artikel: Where jaquars are ‘killed to order’ for the illegal trade, dat op 23 september j.l. gepubliceerd is in het tijdschrift National Geographic. In het artikel wordt melding gemaakt van de toegenomen jacht op jaguars in Suriname.

Li Xue Xiong, voorzitter van de SCUA, gaf aan dat het om een kleine groep Chinezen gaat die zich bezighoudt met de illegale handel in jaguars. Hoewel er vanuit de vereniging weinig aan gedaan kan worden, tracht de SCUA volgens Xue Xiong in samenwerking met de Chinese ambassade, via groepsberichten, sociale en andere media, de bewustwording onder de Chinezen te vergroten. Zowel de ve-reniging als de Chinese ambassade, heeft in hun berichtgeving opgenomen dat het jagen en verhandelen van jaguars bij wet verboden is. De Chinezen worden opgeroepen om zich te houden aan de wet- en regelgeving van ons land. Xue Xiong gaf aan dat het in de meeste gevallen niet de Chinezen zelf zijn die op de jaguars gaan jagen.

In het artikel wordt de jacht op dit beschermde dier in relatie gebracht met de Chinezen in ons land.

Zij zijn geïnteresseerd in de vacht, het vlees en de tanden van de jaguar.  Pauline Verheij, verbonden aan de Londense non-profit organisatie World Animal Protection, heeft tijdens haar onderzoek in Suriname begin dit jaar, geconstateerd dat er jaarlijks meer dan honderd jaguars worden gedood. Volgens haar heeft dit te maken met de toestroom van Chinezen, daardoor is de vraag gestegen. Volgens Verheij wordt er al vanaf 2013 handel gedreven door de Chinezen in producten die gemaakt zijn van de jaguar. Het World Wildlife Fund’s Guianas, heeft dit probleem al in 2010 aangekaart. Volgens de National Geographic gaat het om een compleet netwerk van internationale smokkelaars dat op basis van bestelling de jaquars laat doden voor het maken van sieraden en voor een traditioneel geneesmiddel dat ‘jaguarlijm’ heet. Dit netwerk loopt helemaal naar China. Het tijdschrift kwam achter het bestaan van dit netwerk naar aanleiding van een bericht begin dit jaar, waarbij drie Chinese mannen een fikse boete moesten betalen voor het in bezit hebben van jaguartanden. Intussen heeft de jacht op en de handel in jaguars in ons land, de aandacht getrokken van Avaaz, een online campagnenetwerk dat opgericht is in 2007. Het kantoor is gevestigd in de Verenigde Staten. De organisatie promoot wereldwijd activisme en richt zich onder andere op klimaatverandering, dierenrechten, corruptie, armoede, politieke conflicten en oorlogen. Op sociale media heeft de organisatie een petitie geplaatst voor het verzamelen van handtekeningen. De petitie heeft tot doel zowel de Chinese als de Surinaamse overheid te dwingen maatregelen te treffen.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles