In ons land worden wij vaak geconfronteerd met vreemdelingen, waaronder Chinezen en Brazilianen, die niet bekend zijn met de algemene normen en waarden in ons land. PL-parlementariër William Waidoe tevens lid van de vaste commissie van Buitenlandse Zaken in De Nationale Assemblee, is daarom van mening dat het invoeren van de inburgeringsplicht opgenomen dient te worden in het beleid. Waidoe geeft aan dat hierover al vanaf de eerste Nieuw Front regering in 2000, over is gesproken, omdat er toen een grote instroom van Chinezen was. Ook bij het toekennen van de Surinaamse nationaliteit, is het volgens hem belangrijk dat vreemdelingen kennis hebben van de Surinaamse wetgeving en dat zij de taal beheersen. We zullen de instroom van vreemdelingen niet tegen kunnen houden, omdat wij met een bevolking van ongeveer 600.000 mensen, juist meer mensen nodig hebben om ons land tot ontwikkeling te brengen.
Waidoe spreekt de hoop uit dat Stephen Tsang, minister van Handel, Industrie en Toerisme, gebruikt maakt van zijn afkomst om via de Chinese verenigingen de bewustwording onder de Chinezen te bevorderen over onze wetgeving en de taal.
De parlementariër stelt dat naast de inburgeringsplicht, het ook van belang is dat ons land ook meegaat met de ontwikkelingen die richting ons land komen. Hij somt in dit kader de toestroom van Chinezen, Brazilianen en de komst van een Turkse ambassade, op. Waidoe geeft aan dat wij als burgers ook meertalig moeten worden en dat de regering dit ook in haar beleid moet opnemen.
Hij denkt in dit kader aan het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, dat kan ervoor zorgen dat in het curriculum meer talen worden opgenomen, bijvoorbeeld Mandarijn, Portugees en Frans. Surinamers hebben dan ook de mogelijkheid om zich buiten Suriname te ontwikkelen. Hij merkt op dat studenten afgestudeerd op bachelorniveau geen werkt kunnen vinden en genoodzaakt zijn om in een supermarkt te werken. Met een meertalig beleid zal het volgens Waidoe mogelijk zijn dat Surinamers overal ter wereld werkzaam kunnen zijn en zo hun ouders/verzorgers kunnen bijstaan. Hierdoor komt er ook meer valuta ons land binnen. “Het traditionele Engels en Nederlands op de school werkt niet meer”, zegt de parlementariër. Hij benadrukt dat meertaligheid een weg voor ontwikkeling opent. “Wij moeten onze mensen gaan exporteren”, aldus Waidoe. Volgens hem moeten alle ministeries die op dit gebied raakvlakken hebben, samenwerken. Naar zijn schatting zal Suriname met een meertalig beleid over vijf jaar welvarender zijn in vergelijking met nu. In de vaste commissie van het ministerie is dit niet ter sprake gekomen. Waidoe geeft aan dat de commissie alleen bijeenkomt wanneer er een wet op de rol staat die behandeld dient te worden. Volgens hem is het hoog tijd dat er verandering komt in deze manier van werken. In het parlement heeft Waidoe slechts twee minuten spreektijd.
door Johannes Damodar Patak