October 11, 2018


SLM moet stoppen volgens Canadese luchtvaartexpert


October 11, 2018

De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) is wederom kritisch besproken door de Canadese luchtvaartexpert Tomas Chlumecky. De expert heeft op zijn LinkedIn blogpost geschreven dat de SLM zich volledig moet focussen op het Caribisch gebied, zichzelf moet opheffen en moet stoppen met de vluchten naar Amsterdam. Eerder stelde  Chlumecky dat de maatschappij een turbulente geschiedenis heeft vanaf de onafhankelijkheid van ons land in 1975. “Ik wens hen veel succes, maar ik denk dat meer geld stoppen in SLM, een verspilling is. Start een nieuwe luchtvaartmaatschappij in plaats van de oude te repareren. Met nieuw leiderschap, een nieuw merkimago, een nieuwe bedrijfscultuur, een nieuw bedrijfsmodel en nieuwe vliegtuigen”, stelt Chlumecky. Chlumecky is niet onder de indruk van het Vernieuwingsplan 2018 dat volgende week gepresenteerd wordt aan minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C). De nieuwe SLM-directie heeft grote plannen, maar volgens Chlumecky ontbreekt leiderschap om deze plannen te realiseren. “Veel piloten zijn vertrokken. Hoe kan een directie die nieuw is in de industrie, een visie creëren als zij niet weet wat er allemaal mogelijk is?”, schrijft hij. Het betreft de uitbreiding van de belangrijkste luchthaven door China Harbor Engineering Company (CHEC), met twee twin-engine wide-body vliegtuigen en maximaal zes vliegtuigen in 2020. Volgens Chlumecky is het hetzelfde netwerk dat de SLM 30 jaar geleden gebruikte en inmiddels heeft de SLM, net als InselAir, een erg slecht merkimago. “Bouw rond B737-700/800s en besteedt de Amsterdamse service uit aan een derde EU-partner via een JV en vergeet widebody-vliegtuigen en ETOPS, focus op het Caraïbisch gebied en B737-operaties.” Hij vindt het belachelijk van de SLM om naar luchtvaartovereenkomsten te zoeken met Ghana, Panama, Marokko, Rusland, Servië, Turkije, Ethiopië, Zuid-Afrika, Kenia, Qatar, de VAE, China, Colombia en Brazilië, en ook om bestaande overeenkomsten aan te passen. Volgens Chlumecky heeft de SLM eerder Brazilië, Panama, de VS en Colombia nodig. Chlumecky zegt dat men bij de SLM geen gevoel heeft van ‘urgentie’, men houdt alleen maar vast aan zijn eigen stoel (baan) en niemand heeft een visie op de toekomst. De Canadees sloot echter positief af met: “Suriname is een prachtig land, maar moedig, agressief en expansionisme druist in tegen het langzame rustige tempo van het land. Het wordt tijd dat Suriname wordt opgemerkt voor iets goeds en wonderbaars.” door Kimberley Fräser