October 9, 2018


Simons bij Energiebeurs: ‘Regering subsidieert rijke mensen’


October 9, 2018

“Mensen krijgen goedkope stroom van de EBS en de regering betaalt”, aldus assembleevoorzitter Jennifer-Geerlings-Simons, gisteravond bij de opening van de Energiebeurs die van 8 tot en met 11 oktober wordt georganiseerd door de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS). Geerlings-Simons vindt het nodig dat in elke samenleving, vooral ten tijde van een crisis, zwakke burgers worden ondersteund. Maar de regering moet erop letten dat zij geen rijke mensen subsidieert. ”Tot vandaag als ik 1000 kwh per maand verbruik, betaal ik minder dan SRD1000”, aldus Geerlings-Simons. EBS –directeur Rabinder Parmessar, gaf aan dat er reeds een energiewet is, vandaar dat het van belang is dat de energieopwekkingskosten, waaraan gekoppeld is het zuinigverbruik bij het eindverbruik, in kaart worden gebracht. De directeur heeft de afgelopen periode gemerkt dat de relatie tussen de prijs die de burger moet betalen en het verbruik, duidelijk te zien is. Na de verhoging in 2016, was er sprake van een daling van 10 procent. Was er in 2016 een daling, nu is er sprake van een trend waarbij er steeds meer energie wordt verbruikt. Het verbruik zal volgens Parmessar nog meer toenemen vanwege nieuwe technologie en klimatologische omstandigheden. Hij voegt eraan toe dat er ook een andere trend is, namelijk de grote vraag naar aansluitingen. Het aantal nieuwe aansluitingen neemt toe. “Vorig jaar hadden we tienduizend aanvragen, ook bij middelgrote bedrijven. Er gebeurt iets in de economie”, merkt de directeur op. Vandaar dat de EBS genoodzaakt is om grote investeringen te plegen om meer energie op te wekken. Volgend jaar zullen er veranderingen komen, anders zal een groot deel van de bevolking in 2021 zonder stroom zitten. Medio volgend jaar gaat de EBS landelijk een energiebesparingsprogramma implementeren. Het programma wordt door de IDB ondersteund. Aan de beurs waaraan het thema: ‘Energie besparen is de trend’, gekoppeld was, doen vijftien bedrijven mee. De beurs wordt gehouden in het Lalla Rookh gebouw en heeft als doel het verstrekken van informatie op het gebied van energie efficiëntie producten, diensten en maatregelen alsook de voordelen van de implementatie van hernieuwbare energieën. De focus van de beurs is gericht op Renewable Energy(RE) en Energy Efficienty (EE). door Kimberley Fräser