October 9, 2018


Gedenkplaat voor Codjo, Mentor en Present


October 9, 2018

In de aanloop naar de Dag van de Marrons, worden er door diverse organisaties activiteiten ontplooid om de rol van deze groep binnen de Surinaamse gemeenschap aan te geven, maar ook om de helden uit de periode van de slavernij te gedenken. De Nationale Commissie Jubileumjaren 2018, heeft hedenochtend op het Codjo, Mentor en Presentplein aan de Heiligenweg, een gedenkplaat onthuld ter nagedachtenis aan Codjo, Mentor en Present, drie helden uit deze periode. Deze vrijheidsstrijders werden op zaterdagmorgen 26 januari 1833 als tot slaaf gemaakten levend verbrand, op de plek die wij nu het Codjo, Mentor en Presentplein noemen. Met deze gruwelijke straf wilde het koloniale bestuur afrekenen met het verzet van moedige tot slaaf gemaakten die een daad wilden stellen tegen het onrecht van de slavernij. Bij het onthullen van de gedenkplaat,  waren behalve de leden van de Nationale Commissie Jubileumjaren 2018, ook de minister van Regionale Ontwikkeling, Edgar Dikan, de districtscommissaris van Paramaribo Noord-Oost, Mike Nerkust en de directeur van Cultuur, Elviera Sandie, aanwezig. Dit jaar heeft de Nationale Commissie Jubileumjaren 2018 samen met bepaalde stichtingen, eraan gewerkt om de activiteiten in verband met de Dag van de Marrons, zoveel als mogelijk landelijk te laten plaatsvinden.