BSP dreigt rijsttransport stop te zetten

De rijstboeren dreigen de komende week het transport van rijst naar Paramaribo stop te zetten. Dit zegt Radjoe Bhikharie, voorzitter van de Bond van Surinaamse Padie-producenten (BSP). Hij geeft aan dat de BSP zijn leden en andere rijstboeren aan het mobiliseren is voor dit actiemodel en om de rijsttransporteurs zover te krijgen geen rijst te vervoeren naar Paramaribo. Binnen de rijstsector is het al enige tijd onrustig. De rijstboeren eisen van de opkopers een betere opkoopprijs voor hun padie. De padieboeren aangesloten bij de Surinaamse Pa-dieboeren Associatie (SPBA), dreigen met een hongerstaking voor een betere prijs. Bhikharie neemt het de overheid kwalijk dat zij niet interveniëren tussen de rijstboeren en de opkopers om tot een schikking te komen.
De BSP-voorzitter is geen voorstander van een hongerstaking, omdat hij van mening is dat deze regering de rijstboeren niet stopt en gewoon laat verhongeren. “Zij kunnen zelfs over lijken gaan”, stelt Bhikharie. Een ander actiemodel is volgens hem om al de padie van de rijstboeren te dumpen voor het Kabinet van de President of de pelmolens bezet te houden. Volgens hem zal een hongerstaking niet leiden tot een betere opkoopprijs.
Bhikharie vertelt dat de BSP en de SPBA niet op één lijn zitten, maar de rijstboeren van beide organisaties hebben wel een goede band met elkaar. De BSP-voorzitter roept alle rijstboeren op om collectief op te treden om zaken gerealiseerd te krijgen.
Indien het transport van rijst naar Paramaribo wordt stopgezet, is de kans groot dat er een tekort aan rijst zal zijn. Bhikharie begrijpt dat consumenten hieronder zullen lijden, maar geeft aan dat er strijd wordt gevoerd om de rijstsector te behouden. Hij legt uit dat er elk jaar er steeds minder padie wordt ingezaaid, waardoor de productie ook afneemt. Dit zal volgens hem resulteren in verhoogde prijzen die niet een ieder zal kunnen betalen.
Bhikharie stelt dat de rijstboeren begrijpen dat ook zij door de actie zullen lijden, maar benadrukt dat er offers moeten worden gebracht om de continuïteit van de rijstsector te garanderen. “Wat kan azijn zuurder maken” ,zegt de BSP-voorzitter.

 

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles