September 13, 2018


Verhogingen zullen protesten aanwakkeren


September 13, 2018

Akmos-voorzitter Sham Binda, had eerder voorspeld dat minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, een verhoging van het watertarief zou aankondigen. Nu dit inderdaad is gebeurd, verwacht Binda protest vanuit de samenleving: ”Ik verwacht dat alle protestgroepen weer zullen opstaan en personeelsbonden zullen meer verhoging vragen.” Als zaken als het verhogen van de benzineprijzen en het betalen wegenbelasting ter sprake komen, dan heeft dit volgens Binda alles met onze economie te maken en betekent het dat ons geld steeds minder waarde krijgt. Indien de tarieven van de nutsvoorzieningen verhoogd worden, zullen de winkelprijzen automatisch weer de lucht in schieten, waardoor de gemeenschap het nog moeilijker krijgt. ”De loonsverhoging die ambtenaren zullen krijgen, zal niets betekenen als de winkelprijzen tegelijkertijd omhoog gaan. De standaarden van mensen gaan er op die manier niet op vooruit. De regering probeert het land niet vooruit te brengen, maar de mensen steeds zoet te houden”, zegt Binda. Hij ziet wederom een moeilijke periode tegemoet. Binda is niet tevreden over de argumenten van Dodson, die heeft gesteld dat de gemeenschap volop water zal krijgen en kan rekenen op kwalitatief water. ”Dit hoor ik al jaren. Op basis waarvan is zijn uitspraak gedaan.” Volgens minister Dodson zijn er heel wat investeringen gedaan om de vele gebieden, met name het binnenland, van water te voorzien. Binda vindt dat de minister duidelijker moet zijn over de kosten die zijn gemaakt. “Het gaat niet om beter water, maar vertel wat je gaat doen om het water beter te maken, bijvoorbeeld het verbeteren van waterleidingsystemen, daar zal de gehele gemeenschap van kunnen profiteren.’’ Binda gaf te kennen dat gebieden die dichtbij Paramaribo liggen, zoals Domburg en Kwarasan, zelfs verstoken zijn van water. Volgens Binda worden er ook gelden verspild, zo ontvangen de particuliere watertrucks per dag duizenden SRD’s van de SWM. “Dodson komt ongeloofwaardig over. Hij moet beter verantwoording afleggen aan de gemeenschap.’   door Kimberley Fräser