September 12, 2018


Suribet klantenkaart moet zich bewijzen


September 12, 2018

Parlementariërs Patricia Etnel (NPS) en Dew Sharman (VHP), hebben zich vaker uitgesproken over het gok-en kansspelenprobleem in Suriname. Met de introductie van de Suribet klantenkaart, die binnen vier maanden een feit wordt, zijn de volksvertegenwoordigers ingenomen. Wel zijn ze van mening dat dit besluit zich nog moet bewijzen. Het is een stap om het probleem op te lossen, maar de parlementariërs zijn ervan overtuigd dat een goed controlemechanisme hierbij een grote rol zal spelen. Het besluit om te komen tot dit systeem, wil volgens Etnel nog niet zeggen dat het gok-en kansspelenprobleem gelijk is opgelost. Het is goed dat Suribet wat probeert, maar uiteindelijk moet volgens Etnel de gokverslaving afnemen. Ze noemt daarbij de Chinese winkels waar deze diensten tegenwoordig gemakkelijk beschikbaar worden gesteld. “Ik geloof sterk dat de Chinese winkeliers de kaarten niet zullen controleren.” Volgens haar zijn er in onze kleine samenleving te veel goksystemen. Aan het verminderen hiervan moet volgens Etnel spoedig gewerkt worden. Volgens Sharman heeft Suribet goede bedoelingen om minderjarigen af te houden van gokken en kansspelen. “Het is altijd goed om voorbeelden van andere landen over te nemen, maar in die landen is er een sterk controlemechanisme aanwezig.’’ Hij zegt dat er juist op digitaal gokken, dat heel populair is, meer controle zou moeten zijn. “Gokken heeft te maken met gedrag. Om dit te reguleren, moeten we eerste weten hoe de samenleving in elkaar zit.” Het kan volgens Sharman ongunstig uitpakken voor de samenleving, maar het is zeker van belang om verder na te gaan hoe het gokken en kansspelen ingedamd kunnen worden.   -door Kimberley Fräser-