September 12, 2018


NVB-bushouders kunnen elk moment werk neerleggen


September 12, 2018

De bushouders die de routes van het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) onderhouden hebben tot op heden hun bezoldiging over de maand juli niet ontvangen. De ondervoorzitter van de Organisatie voor Bus- en boothouders in Suriname (OBS), Iwan Woon, zegt tegenover De West, dat de bushouders ook geen duidelijkheid hebben over wanneer zij hun gelden zullen ontvangen. Afgesproken is dat de bushouders een maand na de geleverde diensten, uitbetaald worden. “Nu is de maand september ook bijna voorbij, dus in feite moeten we uitbetaald worden over de maanden juli en augustus”, zegt Woon. De bushouders kunnen niet langer de brandstof en andere kosten voorschieten, wat betekent dat elk ogenblik het werk neergelegd kan worden. Woon zegt dat hij al voor eind augustus contact heeft opgenomen met het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie. Hij kreeg te horen dat er voor het derde kwartaal nog niets was overgemaakt door het ministerie van Financiën, maar toen Woon navraag deed bij het ministerie, bleek dat er al geld was overgemaakt. Hij zegt dat de bushouders van de NVB desondanks nog niet hadden ontvangen. “Echter bleek dat de uitbetaling voor het NVB-personeel was en niet voor de bushouders”, aldus de OBS-ondervoorzitter. Woon slaagde er niet om de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, te spreken, omdat die uitlandig is. “Maar we hebben niets daaraan, want de bushouders zijn ook hoofd van een gezin. Ze moeten zorgen voor de huishouding en ze moeten nu ook schoolspullen kopen voor hun kroost. Daarnaast moeten zij zorgen voor het onderhoud van hun bus en moeten zij geld hebben voor benzine die steeds weer in prijs omhoog gaat”, zegt hij. De NVB-bushouders hebben al ruim twee maanden de kosten voorgeschoten, maar volgens Woon is de maat nu vol. “We hebben geen geld om te tanken en om onderhoudswerkzaamheden te verrichten. Dit is een overmachtssituatie, straks zullen we de bussen niet meer op straat krijgen”, zegt de OBS-ondervoorzitter. Woon zegt dat het niet erop moet lijken alsof de NVB-bushouders graag in actie gaan, maar er is gewoon geen geld meer om de diensten van de NVB te verzekeren. Hij voegt eraan toe dat vorige week maandag, een deel van de bushouders de werkzaamheden voorlopig moest stopzetten vanwege een gebrek aan financiële middelen. De ondervoorzitter zegt dat de OBS deze week nog afwacht, maar als er in de komende week nog geen uitbetaling heeft plaatsgevonden, zullen de NVB-bushouders het werk lamleggen. “We willen geen actie voeren, maar we hebben gewoon geen geld”, benadrukt Woon.