September 11, 2018


Guesthouse Abenaston voor bevorderen van toerisme


September 11, 2018

De gemeenschap van Abenaston beschikt vanaf nu over haar eigen guesthouse, waardoor zij toeristen en andere gasten op een centrale plek kan accommoderen. Het Abena Suiti Guesthouse is opgezet door het Gemeenschapsbos van Abenaston is op 1 september in gebruik genomen door het Gemeenschapsbos, de directeur van Regionale Ontwikkeling, Wilgo Finisie en de districtscommissaris van Sipaliwini, Yvonne Pinas. Graida Antomoi, bewoner van het dorp Abenaston en actief betrokken bij de projecten die in de gemeenschap uitgevoerd worden, zegt dat de inkomsten van het guesthouse besteed zullen worden aan projecten die betrekking hebben op de gemeenschap van het dorp. Ze vertelt dat toeristen eerder geaccommodeerd werden door mensen die bereid waren hun huis te verhuren of in de pastorie van de EBG-kerk. “Nu is er een centrale plek voor de toeristen”, haalt ze aan. Het guesthouse beschikt over vijftien kamers en heeft een ruime centrale keuken. Mensen die enkele dagen willen verblijven in dit dorp in Boven-Suriname (Sipaliwini), kunnen contact opnemen met de administratie van het guesthouse en kunnen tijdens hun verblijf andere dorpen bezoeken. Antomoi zegt dat gasten kennis kunnen maken met de diverse aspecten van de Saamaka cultuur. Daarnaast kunnen zij ook een boswandeling maken of zwemmen in de rivier. Antomoi verteld dat het Gemeenschaps-bos aan middelen komt door de gelden die gestort worden voor het kapvak. Met dat geld zijn er volgens haar al diverse projecten voor de gemeenschap geïnitieerd. Zo haalt ze aan dat het Gemeenschapsbos eerder de boekenhuur betaald heeft voor de leerlingen van de glo- en voj- scholen. Ook zijn er vijf aanmeerstijgers gebouwd. “Daarnaast hebben zij zich ook sterk gemaakt om pakketten te geven aan de gemeenschap van Abenaston. Ze hebben nu een molen gekocht voor het dorp om gemakkelijker maripa olie te kunnen maken”, haalt ze aan. Antomoi legt uit dat men vroeger de maripa pitten eerst moest laten drogen om ze vervolgens zelf te stampen. “Met de molen kan men nu sneller en gemakkelijker maripa olie maken.” Antomoi vertelt dat het Gemeenschapsbos nog meer plannen heeft, onder andere het bouwen van een vergaderzaal.   door Richelle Mac-Nack