September 6, 2018


Controle lijnbussen hinder voor bushouders en passagiers


September 6, 2018

Recent is het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie, gestart met het controleren van de buschauffeurs van de particuliere lijnbussen. Dit zorgt niet alleen voor hinder voor de bushouders, maar ook voor de passagiers, aldus de voorzitter van de Surinaamse Bushouders Organisatie (SBO), Suraj Sahadew-Lall. De organisatie is altijd een voorstander geweest van ordening, maar is niet tevreden over de manier waarop het ministerie bepaalde zaken aanpakt om ordening in de sector te brengen. Sahadew-Lall haalt aan dat bij het uitvoeren van de controle er geen rekening gehouden wordt met de verdiensten van de bushouders. Veel passagiers betalen pas als ze uitstappen. Bij de controles moeten in de meeste gevallen de passagiers gedwongen uit de bus stappen, wat maakt dat de bushouders verlies lijden. “Je bent bezig je brood te verdienen en wordt daarbij gestoord door een langdurige controle van het ministerie”, benadrukt Sahadew-Lall. Hij is van mening dat de controle niet op de route plaats moet vinden, maar bij de eindhaltes waar de passagiers instappen. Daarnaast ondervinden ook de passagiers hinder van deze controles. De voorzitter van SBO zegt dat wanneer passagiers uit de bus moeten stappen, ze worden opgehouden en tijd verliezen. “Dat kunnen we geen goede ontwikkeling noemen”, geeft hij aan. Bij de controle van het ministerie, dat nu ook bijgestaan wordt door de politie, worden volgens Sahadew-Lall de vergunning en de chauffeurskaart geverifieerd. Hij geeft aan dat de chauffeurskaart in bepaalde gevallen niet in orde is, maar die hoeft volgens hem niet op deze manier gecontroleerd te worden. Hij is van mening dat uit een goede administratie blijkt wie in het bezit is van een geldige chauffeurskaart. “Als blijkt dat niet alles in orde is, moeten de buschauffeurs middels een belletje opgeroepen kunnen worden”, geeft hij aan. Ook haalt hij aan dat de buschauffeurs vaak genoeg niet willen rijden met hun vergunning, want als die zoek raakt, is de procedure om weer een exemplaar te krijgen bij het ministerie best lang. Daarom moet er volgens hem ook een vergunningsbewijs komen dat alles weergeeft en wanneer de buschauffeurs die hebben getoond, zouden zij weer door moeten kunnen rijden met hun passagiers. Ook vindt hij het erg dat er niet veel gedaan wordt tegen de illegale bussen. “Er wordt niet naar de illegale bussen gekeken, de focus ligt op de bestaande bussen. Zo kan men zien dat dit systeem van controle niet efficiënt is en doelgerichtheid mist”, aldus Sahadew-Lall.   door Richelle Mac-Nack