De Wet Rij- en Voertuigenbelasting die gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) met 28 stemmen vóór en 9 tegen is aangenomen, straalt volgens VHP-assembleelid Mahinder Jogi misleiding uit. De wet zal volgens financiënminister Gillmore Hoef-draad, in januari 2019 moeten ingaan en in totaal SRD 83 miljoen binnenhalen. “In de memorie van toelichting wordt er gesproken over de infrastructuur, maar in artikel 14 is vastgesteld, dat slechts 10 procent van dit bedrag besteed zal worden aan de infrastructuur. Wat zal er dan met de overige 90 procent gebeuren?”, vroeg Jogi .
Voorts voerde Jogi aan dat de afgelopen tijd gemiddeld SRD 300 miljoen is besteed aan de infrastructuur. “Echter is er geen verbetering gebracht. Hoeveel km nieuwe wegen heeft de regering vanaf 2010 aangelegd en geasfalteerd. Als met een be-drag van 300 miljoen niet veel gedaan kon worden, wat zal men dan bereiken met 10 procent van 83 miljoen.” Volgens hem moet de regering eerlijk toegeven dat zij een falend beleid heeft gevoerd en daarom steeds meer geld nodig heeft.
Jogi geeft aan dat de regering vanaf 2010-2014 bijna 4 miljard US-dollar heeft kunnen halen uit goud, aardolie en bauxiet. “Dit bedrag dat binnen vier jaar is verkregen, is tweemaal zoveel als de ontwikkelingshulp en toch is er niets gedaan. De regering wil gewoon geld halen uit de zak van het volk en daarom heeft de oppositie tegen gestemd.” Volgens hem is de regering niet nagegaan welke impact het invoeren van deze wet zal hebben.
Niet alleen zal de herinvoering van deze belasting volgens Jogi doorwerken op het openbaar vervoer, maar ook de prijzen in de winkels zullen omhoog gaan, omdat producenten behalve dat ze hun vrachtwagens moeten verzekeren, nu ook belasting moeten betalen. Dit alles zal in de prijzen van de producten doorberekend worden, waardoor het volk driemaal onder druk komt te staan vanwege de government take, het betalen van de voertuigenbelasting en de verhoogde prijzen in de winkels.
Jogi zei zich af te vragen wat er met het sociaal contract is gebeurd dat de president met het volk heeft gesloten. “De regering zou eerlijk moeten oordelen en inzien dat niemand tevreden is met de gang van zaken”, zegt hij. Over de stelling dat met de voertuigenbelasting het volk niet dubbel betaalt, zegt Jogi dat de toenmalige regering onder leiding van Ronald Venetiaan in 2000, ervan af had gezien omdat men het volk niet extra wilde belasten. “Men regeerde met gevoel voor het volk en de invoering van de government take liet geen ruimte om geld te innen door middel van de voertuigenbelasting’’, aldus Jogi.
door Priscilla Kia